Kontrakultuuri aktiivgrupp teeb ettepaneku

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Artiklis «Monument on klaver ja süljelärakas», mis ilmus 4. veebruaril Tartu Postimehes, kutsub Toomas Raudam üles looma Tartusse monumendi, mis jäädvustaks Aleksander Mülleri (27.01.1947–04.07.2013) mälestuse, kuid samal ajal ei oleks ainult temale pühendatud, kuna Mülleri Sass esindas tervet põlvkonda ja kontrakultuuri. 

Selle kirjutise vaimus on kogunenud grupp, mille eesmärk on see tähis ellu kutsuda. Koostatud on visioon, mis võiks olla konkursi väljakuulutamise aluseks. 

Monument on halb sõna, kuna kontrakultuuri ei saa kuidagi tähistada mälestusmärgi, plaadi või hauakiviga, sest tegu on elava vooluga, mis ei ole Tartust kuhugi kadunud. Tähis peab olema kasutatav, kõikidele soovijatele avatud, vandaalikindel ning et selle juures oleks hea ja mugav olla.

Raudami klaveriidee on väga hea ning see tuleks teostada. Peab valmima linnaruumi elavdav taies, mida huvilised võivad vabalt kasutada ja mille juures aega veeta või, miks mitte, salvestada, anda kontserte jne. Arutelu käigus pakuti välja mitmesuguseid lahendusi, kuid tegu on ikkagi kunstiteosega ja teostuse mõtleb välja parima ideekavandi pakkunud kunstnik. 

Teeme ettepaneku, et kontrakultuuri tähis võiks asuda Supilinnas, kavandatava Marja silla läheduses või selle peal. Sellega võiks arvestada võistlustööde hindamisel. Supilinnas, sest see oli Mülleri Sassi legendaarne kodu ning Tartu linna kodanikuaktivismi, kontrakultuuri, kunsti ja kirjanduse raskuskeskmeid. Marja tänava sild on väga sobiv koht, kuna elumajad asuvad sealt kaugemal ning Supilinna keskusele lähedasemat paika on keeruline leida.

Käesoleva ideevõistluse võiks välja kuulutada allakirjutanute moodustatud rakuke, organisatsioonid, kes seda mõtet toetavad (Supilinna selts, Eesti kirjanike liit, Eesti kirjanduse selts, Kirjanduslinn Tartu, Tartu bluusiklubi, jt), või ka Tartu linn. Samuti sobib see ettevõtmine väga hästi Tartu 2024 kontseptsiooni.

Eesmärk on leida sobiv tehniline lahendus või, miks mitte, parem idee. Tähtis on, et tähis ja ideevõistlus kannaksid kontrakultuuri vabadust

Kaisa Maria Ling 
Toomas Raudam 
Raimu Hanson 
Mart Hiob 
Aliis Liin 
Kristiina Praakli 
Asko Tamme 
Marja Unt 
Kersti Unt 
Berk Vaher 
Heiki Vilep 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles