Kokaiinitriibud, salajane pokkeriklubi ja küsimus laipade tükeldamisest – Poseidoni topeltmõrva osaline tunnistas end süüdi

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Liivalaia kohtumajas läks täna käima mullu kahe allilmategelase kadumise ja linnahallis asunud ööklubi mahapõletamisega lõppenud topeltmõrva protsess, kus kaks osalist tunnistasid juba oma süüd. Vendade Kruusimägede kaitsetaktikaga kujuneb protsessi peaküsimuseks, kes Kemerovo mehed tappis.

Prokurör Eleliis Rattam rääkis oma süüdistuskõnes, et kuritegusid, mida kohtualustele ette heidetakse, on juba üksjagu kajastatud. Juhtunut on prokuröri sõnul üritatud müstifitseerida, justkui oleks tegu olnud allilma arveteklaarimisega.

See on Rattami sõnul ka mõistetav, sest tavalistele inimestele, kes on harjunud lahendama oma erimeelsusi rahumeelselt, on selline võikus ja hoolimatus inimelu suhtes midagi väga kauget. «Me ei oska ega peagi oskama end sedavõrd julma käitumisviisiga samastada ja juhtunu taga millegi suurema nägemine annab võimaluse indiviidina justkui sellisest maailmast eemalduda,» sõnas ta.

Siiski ei ole prokuröri sõnul uurimise käigus tõendatud midagi sellist, mis annaks alust kinnitada linnalegende. «Tõsi, ei süüdistatavad ega ka kumbki ohvritest pole elanud õiguskuulekat elu. Asjaosaliste kuritegeliku tausta olulisus või hoopiski mitteolulisus käesoleva kriminaalasja seisukohalt tuleb päevakorda tõenäoliselt nii kohtuliku uurimise kui ka kohtuvaidluste käigus,» lausus ta. Vastust, kes ja miks kahe inimese mõrva toime pani, on tema arvates siiski märksa lihtsam leida kui teo tagamaid.

Kokku on kohtu alla antud neli meest: end ehitajateks nimetavad vennad Erik ja Sten Kruusimägi, 1965. aastal sündinud, vahepeal Marbellas elanud, kodakondsuseta Eduard Pavljutšenko ning nooruke, 1994. aastal sündinud, põhiharidusega ja töötu Siim Turta.

Kui vennad Kruusimäed on saanud süüdistuse kahe mehe mõrvas, siis Turtat süüdistatakse kehalises väärkohtlemises ning ühes Pavljutšenkoga kuriteo jälgede varjamises.

Tapetud mehed olid kurikuulsa ja vägivaldse Kemerovo grupeeringu keskastme juhid ehk brigadirid Lauri Merimaa ja Sergei Permanov. Eelmise aasta kevadel hakkas kuritegelikus ilmas levima jutt, et mehed on kadunud.

Viis päeva pärast Merimaa ja Permanovi kadumist toimus tulekahju Tallinna linnahallis tegutsenud ööklubis Poseidon. Süütamise uurimisest sai mõrva uurimine ning ühe Viljandimaal asuva talukompleksi saunamaja põranda alt tulid välja kahe allilmategelase laibad.

Kolm golfikeppi järjest puruks

Kui Kruusimäed täna kohtus end süüdi ei tunnistanud, siis nii Turta kui ka Pavljutšenko tegid seda. «Tunnistan küll ja väga kahetsen,» sõnas Turta.

Kohtuistungil Turta uusi ütlusi anda ei soovinud, seega avalikustati tema kohtueelsel ülekuulamisel antud ütlused ja puhtsüdamlik ülestunnistus, mille ta arestimajas kirjutas. Turta maalis oma varasemate ütluse järgi võika pildi sellest, mis toimus Erik Kruusimäe juhitavas klubis Poseidon möödunud aasta algul.

Saatuslik öö algas Turta tunnistuse järgi sellega, et käidi ebaseaduslikus pokkeriklubis. Ta meenutas, et ühel Pavljutšenko tõmmul sõbral oli Poseidonis kaasas kokaiini. «Tõmbasime kokaiinitriibud ninna, jätkasin koos teistega soojakus alkoholi tarvitamist,» meenutas ta.

Järgmisel hetkel sõideti Poseidonist taksoga minema, esmalt peatuti linnahalli Statoilis, ent mida sealt osteti, Turta ei mäletanud. Edasi mindi Hiltoni hotelli taga väidetavalt asuvasse ebaseaduslikku pokkeriklubisse. Seal nägi Turta Merimaad. Lauri Merimaa küsis Turtaga koos olnud mehelt, mis tema nimi on; vastus «inimene» Merimaale ei meeldinud.

Hilisem konflikt ööklubis Poseidon sai Turta ülestunnistuse järgi alguse Sten Kruusimäe ja Sergei Permanovi kokkupõrkest. Sten ründas Sergeid, Sergei jäi kakluses alla. Vanem vend Erik Kruusimägi olla käskinud Kemerovo teisel mehel Lauril Sergei ära tappa.

«Üritasin ka näidata, et olen kõva mees, kellegi vastu ma viha ei tundnud,» ütles Turta ülekuulamisel. Esimesed löögid tegi ta kokkupandava tooliga, seejärel lõi Sergeid redeliga alaselga.

Erik Kruusimägi käskis Turta sõnade järgi tal Merimaad selja tagant lüüa. «Erik ütles, et teda ei saa ära lasta, kuna nad olid Sergeiga 20 aastat sõbrad ja siis nad on kõik surnud,» meenutas Turta.

Sündmuste jada jätkus sellega, et Turta haaras ööklubis olnud golfikotist golfikepi ja lõi Merimaad sellega pähe. «Ka teine golfikepp läks puruks, võtsin golfikotist kolmanda kepi, millega tabasin Lauri kätt, selga, pead.»

Erik tõi kodust ümberehitatud relva. Esmalt lõi Erik Merimaad nukiraudadega näkku, too ei liigutanud enam, Erik üritas teda näkku tulistada, aga pauku ei tulnud. Turta sõnul käidi Merimaad ja Permanovi mitu korda hiljem pussitamas.

Päeval valgel ajal otsustati rohelistesse prügikottidesse pandud ja kanga sisse keritud kaks laipa bussiga Viljandimaale Sepa-Aadu talu kompleksi viia. Turta sõnul oli arutluse all ka laipade tükeldamine, millest siiski loobuti.

Vendade vastu tunnistanud Turta tõdes, et kardab kättemaksu. «Kardan, et Sergei ja Lauri tuttavad võivad mu ära tappa ka kinnipidamisasutuses, kardan, et Sten ja Erik võivad korraldada kättemaksu ka mu emale, kuna teavad, kus ta elab,» jutustas Turta.

Mõlema venna kaitsjad esitasid pärast süüdistuskõnet kohtule oma versiooni juhtunust. Kruusimägede kaitsjad teatasid, et hoopis Turta oli Poseidoni klubis enesevalitsuse kaotanud ning et Kemerovo mehed nõudnud Kruusimäelt katuseraha.

Kaitse räägib katuserahast

Vanema venna, 1979. aastal sündinud Erik Kruusimäe kaitsja Andres Simson ütles, et Turta jutt ei vasta absoluutselt sellele, mis tol ööl tegelikult toimus. Simsoni sõnul saabusid Lauri Merimaa ja Sergei Permanov Poseidonisse ning tutvustasid end Kruusimägedele ja Turtale kuritegeliku jõugu Kemerovo juhtidena.

Sten Kruusimäe kaitsja Ilmar Strausi sõnul sisenesid ööklubisse kaks agressiivset meest, ühel neist, Permanovil, oli kaasas nuga. Vähemalt ühe mehe veres tuvastati kokaiini jälgi. «Miks need kaks meest läksid ööklubisse? Sest nad tahtsid Erik Kruusimäelt raha välja pressida, 1000 eurot kuus, seda nimetatakse katuserahaks,» rääkis Straus.

Klubi omanik Erik Kruusimägi keeldus Strausi sõnul agressiivsetele külalistele raha maksmast. «Kuid Sergei Permanov ei olnud mees, kes olnuks harjunud, et talle vastu hakatakse – ta võib vihastada ja inimesi karistada keeldumise eest. Nii ka seekord, ta tormas noaga Erik Kruusimäele kallale,» kõneles advokaat.

Vend Sten Kruusimägi astus kaitsja jutu järgi ennastohverdavalt oma venna kaitseks välja ja ainult läbi ime õnnestus Stenil Permanovilt nuga kätte saada. Kuid Permanov ründas uuesti ja Sten oli hädakaitse seisundis sunnitud lööma.

Siim Turta lähenes aga kaitsja jutu järgi Lauri Merimaale golfikepiga, virutas talle sellega vastu pead ja jätkas peksmist. «Turta peksis Merimaad nii kõvasti, et golfikepp purunes, ta võttis selle peale teise ja seejärel veel kolmandagi golfikepi,» lausus Straus ja lisas, et vastu inimese lihaseid ei ole võimalik golfikeppi puruks peksta, järelikult löödi vastu pead.

Ainus tõend on Simsoni sõnul kaassüüdistatava Siim Turta ütlused, kes esitas oma versiooni, kuidas tema kannatanuid kogu aeg peksis, küll golfikepi, küll muuga. «Minu hinnangul tema enda ütlused ja tõendid viitavad sellele, et tapmises peaks süüdistatav olema hoopis Siim Turta,» lausus kaitsja.

Prokurör Eleliis Rattami sõnul uurimine versiooni katuserahast ei kinnitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles