Polümeersed plastid laagrites säästavad loodust ja põllumehe aega

Ain Alvela
, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Humuse rohke hüdraulikaga varustatud põllumajandushaagised on farmeri tõhusad abimehed, mille ühest tükist valmistatud põhi lisab haagisele vastupidavust ja millele saab seadmeid lisada, näiteks viljalaadimistigu.
Humuse rohke hüdraulikaga varustatud põllumajandushaagised on farmeri tõhusad abimehed, mille ühest tükist valmistatud põhi lisab haagisele vastupidavust ja millele saab seadmeid lisada, näiteks viljalaadimistigu. Foto: Paide Masinatehas

Aastaid peamiselt allhankeid teinud Paide Masinatehas, nüüdse ärinimega OÜ PMT tõi mõne aasta eest juba täiesti oma inseneride loominguna turule põllumajandus- ja ehitushaagiste sarja, mis kaubamärgi Humus all juba ka laias ilmas tuntust kogunud.

Üksteist aastat kogus Paide Masinatehas siin- ja sealpool piiri tuntust Meiren Snow kaubamärki kandvate lumesahkadega. Viimased seitse aastat, pärast seda, kui masinatehasesse tuli praktikale, seejärel päris ametisse kolm noort TTÜ mehaanikainseneri, on ettevõttes hoogsalt omatoodangut välja töötatud. 2014. aasta Maamessil tutvustati esmakordselt Humuse tootesarja. Toonasest mõnest haagisest on tänaseks kujunenud omatoodangu portfell: haagised, haaratsid, kopad ja muu nii põllumajandusele kui ka ehitussektorile.

Haagised Paidest

Humuse sarjas on üsna uuenduslik toodang, mille konstrueerimisel on tähtis suurendada kasutusmugavust. Nii võeti viljaveohaagistele lisatava laadimiskruvi juures poolteist aastat tagasi esialgu katseliselt kasutusele määrdevaba liugpuks, mis leiti Saksamaa pereettevõtte Igus toodete hulgast. Nüüdseks on määrdevabad puksid ennast sedavõrd tõestanud, et neid kasutatakse juba veerandil Humuse toodetest. Tegijad ise kinnitavad, et määrdevabad puksid muudavad haagise ehitamise kiiremaks ja säästavad põllumehe aega.

OÜ PMT Humuse toodete arendusjuht Kristofer Talviste ütleb, et uue toote arendamise käigus leiti väike komponent, seesama määrdevaba puks, mis muudab kogu tootevaliku keskkonnasäästlikumaks ja parandab kasutajamugavust.

Tema sõnul on viimane poolteist aastat tõestanud määrdevabade liugpukside töökindlust, mistõttu tulevikus asendatakse ilmselt ka suuremate haagiste määrimist nõudvad puksid.

Vastuseks küsimusele, kuidas muudavad polümeerplastist puksid haagiste ehitamise lihtsamaks, loetleb Talviste: kaob vajadus puksi korpustele ja sõlmedele, mida ühe haagise juures võib olla õige mitu, määrimiskanaleid ehitada, neid keermestada ja nipleid paigaldada.

„Võidame haagiste ehitamise ühes kõige kallimas töölõigus, pukside töötlemisel, vähemalt pool ajast,” märgib arendusjuht, kuid rõhutab sealjuures, et isegi olulisem on põllumehe kasutusmugavus. „Enam ei pea tavotipritsiga ümber haagise jalutama ja nipleid otsima. See säästab põllumehele kogu haagise elutsükli juures palju töötunde ja aitab kokku hoida määrdeainete maksumuselt.”

Polümeerplastil suur potentsiaal

Polümeerplastist liugelaagreid ja pukse tootva Saksa pereettevõtte Igus Eesti esindaja Andrei Visnevski hinnangul on nn liikumisplastidel Eesti masinaehituses suur potentsiaal. Polümeerplastist hooldusvabad laagrid ja puksid ei vaja kogu eluea jooksul õlisid ega teisi vedelmäärdeid, kuid pikendavad tööriistade eluiga ja vähendavad kulu.

„Pakume laia kasutusalaga pukse ja tugilaagreid, aga ka spetsiaaltooteid, mis taluvad näiteks kõrget temperatuuri, niiskust, happeid, merevett või muid ekstreemseid tingimusi,” loetleb Visnevski.

Paljud polümeerplastid on saadaval ka pooltoodetena, et neid erinõuete järgi kohandada. Kui tootevalikust sobivat materjali ei leia, on Igusel Euroopa suurim polümeerplastide katselabor, kus tehase igal aastal ligi 10 000 katsetust, millest 5–10% on kliendispetsiifilise arendustööga seotud.

Visnevski sõnul võiks koostöö rohkem kui 500 miljoni euro suuruse aastakäibega Saksa pereettevõttega anda Eesti masinaehitusettevõtetele arvestatava  konkurentsieelise, sest masinate ja seadmete hooldus võtab palju aega, samuti muutub masinaehitus odavamaks.

Vähem kemikaale

Kristofer Talviste tõdeb, et ilmselt võib nüüd, ligi kaks aastat kestnud testimise järel hooldusvabade pukside katseaja lõppenuks lugeda. Seniste müügiargumentide, nagu praktiline disain ja kasutusmugavus kõrval võib nüüd kasutusele võtta ka määrimisvabaduse, mis toetab ühtlasi püüdu toota võimalikult keskkonnahoidlikke haagiseid.

„Keegi pole kokku lugenud haagise eluea jooksul sõlmede määrimiseks kuluva määrdeaine kogust, aga kui see kõigi meie toodetud haagiste arvuga korrutada, tuleb kindlasti kokku üüratu kogus määrdeaineid, mis enam loodusesse ei satu,” selgitab Talviste

Humuse müügijuht Kristjan Kõljalg räägib aga, et Skandinaavia klient on uuenduste osas tavaliselt umbusklik, mistõttu ei või üldse kindel olla, et nad uuenduse kohe vastu võtavad. Samas on temagi seda meelt, et hooldusvabad detailid tõstavad haagiste konkurentsivõimet ja väärtust.

Lähima viie aasta jooksul püüab OÜ PMT tema sõnul Humuse põllumajandustehnika müüki Skandinaavias mitmekordistada.

Paide Masinatehasel on haagiste valmistamiseks korralik tehnoloogiline tsükkel koos seadmepargiga – näiteks CNC-treipink, millega saab töödelda kuni kolme meetri pikkuseid võlle. Samuti Eesti suurimate hulka kuuluv painutuspink, millesse mahub kuni 7,1meetrine metallileht ja mille survejõud küünib 800 tonnini.

„Kõige kallim omatoodete väljatöötamisel on inseneritöö, aga nende toodete turuedu juures ka kõige määravam,” tunnistab Paidest pärit Kristofer Talviste, kelle ülikooliaegne loomulik käik seitsme aasta eest oli siirdumine alguses praktikale ja hiljem päris tööle kodukandi metallitööstusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles