Ministrid eelarvestrateegia arutelu eel: hakkame rohkem reserve koguma (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsuse pressikonverents.
Valitsuse pressikonverents. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Kahepäevase riigieelarve strateegia arutelu eel kinnitasid peaminister Jüri Ratas ja tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski, et juba eos on selge, et tuleval aastal hakkab riik rohkem reservi koguma. 

Pärastlõunal koguneb valitsus Sagadi mõisas, et kahepäevase arutelu käigus paika panna riigi 2019. kuni 2022. aasta riigieelarve strateegia. See tõotab kujuneda tunduvalt pingelisemaks, kui majanduse seis ja viimaste aastate praktikat arvestades arvata võiks. 

Ratas ütles tänasel valitsuse pressikonverentsil, et eelarve strateegia koostamisel arvestatakse fiskaalpoliitilist põhimõtet, et mida paremini majandusel läheb, seda karmimaid otsuseid tuleb teha.  

Ratas lisas, et kindlasti vaadatakse üle ka aktsiisipoliitika, seda laiemalt, kui ainult alkoholipoliitika osas, samuti lubas ta, et järgnevatel aastael on riigi investeeringud varasemast suuremad. 

«Kõik meie otsused lähtuvad soovist kasvatada Eesti rahvaarvu, suurendada ühiskondlikku heaolu ja sidusust ja toetada majandeeusarengut,» rääkis Ratas. 

Ossinovski lisas samuti, et majanduse kiire kasvu ajal on oluline reserve koguda. «On juba täna selge, et järgmise aasta eelarve õnnestub meil reaalse ülejäägiga koostada,» kinnitas ta ja lisas, et samal otsitakse võimalusi, kuidas  erinevate ministeeriumite prioriteete saaks arvesse võtta. 

Mis on prioriteediks? 

Keskerakonna esimees, peaminister Jüri Ratas peab oluliseks, et valmiv riigieelarve strateegia jõuaks võimalikult paljude inimeste heaolu kasvuni; näitaks suunda, et turvalisus Eestis tõuseks ning aitaks kaasa majanduskasvule. Konkreetsetest teemadest tõi Ratas välja majanduskasvu, inimeste heaolu, sotsiaalkindlustuse, erinevad sotsiaalteemad, siseturvalisuse ja kaitsevaldkonna. 

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees, tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski selgitas, et sotsiaaldemokraadid on sel aastal võtnud prioriteediks siseturvalisuse valdkonna. Selleks, et professionaalset kaadrit politseis ja piirivalves hoida ning arendada, on palgatõus oluline teema. Lisaks on olulised teaduse digitaliseerimise innovatsiooni küsimused. 

Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv justiitsminister Urmas Reinsalu toonitas, et rahvuslik julgeolek peab olema keskne prioriteet: riigi sõjaline kaitsevõime ning sisejulgeolek. Teise olulise teemana tõi välja uute maksude ärahoidmise. «Me ei ole uute maksude fännid,» ütles Reinsalu. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles