Rootsis tabati Hiina heaks luuranud tiibetlane

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi politseinik. 


**  SWEDEN OUT  ** 



Nobody was injured in the explosion, which occurred shortly after midnight local time and also shattered windows in a neighboring building, police said in a statement. / AFP PHOTO / TT News Agency / Johan NILSSON / Sweden OUT
Rootsi politseinik. ** SWEDEN OUT ** Nobody was injured in the explosion, which occurred shortly after midnight local time and also shattered windows in a neighboring building, police said in a statement. / AFP PHOTO / TT News Agency / Johan NILSSON / Sweden OUT Foto: JOHAN NILSSON/AFP/Scanpix

Rootsi esitas süüdistuse 49-aastasele tiibetlasele, kes süüdistuste kohaselt kogus Hiina valitsuse jaoks informatsiooni teiste välismaal elavate tiibetlaste kohta.

Prokuröride sõnul edastas Voice of Tibet ajalehe jaoks töötanud mees Hiina valitsusele teavet tiibetlaste perekondade, kodude ja reisiplaanide kohta, mis on seotud Hiina režiimi jaoks huvipakkuvate isikutega.

Rootsi riigiprokurör Mats Ljungvisti sõnul oli tiibetlane ühenduses Poolas ja Soomes töötavate Hiina ametnikega ning ühel korral maksti talle teabe eest 50 000 rootsi krooni (4800 eurot). Ljungvisti sõnul oli väidetav luuraja tihedalt seotud Tiibeti kogukonnaga Rootsis.

Tiibetlane peeti kinni vaid kaks kuud pärast seda, kui rootslasest raamatukaupmees Gui Minhai Hiinas rongiga reisides vahistati. Kolm nädalat hiljem tuli avalikuks video, milles Gui teatas, et on süüdi. Ei täpsustatud seda, milles Gui täpselt süüdi on. Inimõiguslaste sõnul oli tegu väljapressitud tunnistusega.

Gui on endiselt Hiina võimude käes ning Rootsi välisministri Margot Wallströmi sõnul on võimud teda halvasti kohelnud.

Kriitikute sõnul pole Rootsi Gui vabastamiseks piisavalt teinud. Usutakse, et ta peeti kinni, sest tema Hongkongis baseeruv kirjastus avaldas raamatuid Hiina poliitilise eliidi kohta.

Rootsis elab umbes 140 tiibetlast ja võimude sõnul on selge, et Hiina saadab tiibetlaste hulka ka spioone. Eelmisel aastal pidas Rootsi samuti kinni mehe, kes kogus riigis viibivate tiibetlaste kohta informatsiooni.

Indias tegutseva Tiibeti Inimõiguste Keskuse juht Tsering Tsomo ütles, et Hiina konsulaarametnikud ei anna tiibetlastele viisasid, kui nad ei nõustu oma rahvuskaaslaste kohta teavet edastama. «Nad ei taha Hiina valitsust provotseerida ja teevad seda, mida nad ei tahaks, et viisat saada,» lisas ta.

Aastatel 1913-1951 iseseisev Tiibet annekteeriti Hiina poolt ja nüüd on tegu autonoomse piirkonnaga. Hiina propagandas räägitakse Tiibeti ajaloolisest kuulumisest Hiina koosseisu ja välditakse riigi iseseisvuse mainimist. Tiibeti eksiilvalitsus tegutseb Indias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles