Kus asub maailma pikim sirge tee?

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia.
Austraalia. Foto: Kuvatõmmis Instagramist/ @arnedbruyne

Kuigi reisil olles kipuvad kurvilised ja looklevad teed tihtipeale maalilisemad olema, on sirged teed kahtlemata mugavamad. Vaata järgi, kus maailma paigus saad ilma rooli keeramata kõige pikemalt sõita.

Kuigi sirge tee leiutasid väidetavalt roomlased, on vähesed maailma pikematest sirgetest teedest sealkandis, vahendas Telegraph. Sellegipoolest asub vähemasti Euroopa pikim sirge teelõik Itaalias. 

Pikim sirge tee Euroopas

Corso Francia nimeline tee algab Põhja-Itaalias Torino linnast Piazza Statutost ning lõpeb Rivoli linnas asuval vabaduse väljakul. Kuigi tegemist on Euroopa pikima sirge teelõiguga, on selle pikkuseks vaid 12 kilomeetrit.

Pikim sirge tee maailmas

Saudi Araabias asuv kiirtee number 10 on maailma pikim sirge teelõik ning Google Earthist vaadates ka kõige igavam. 260 kilomeetri pikkune tee kulgeb Haradhi linnast kuni Araabia Ühendemiraatide piirini. Arvestades seda, et kiirteel on mõlemal pool kõrbetühjus, võib sõidu ajal tekkida raskuse üleval püsimisega. Asja positiivne külg on muidugi see, et isegi kui sõidad teelt välja, on küllalt raske leida keset kõrbe midagi sellist, millele võiksid otsa põrutada.

Maailma kõige kuulsam sirge tee

 

A post shared by Arne Debruyne (@arnedbruyne) on

Filmides figureerinud «Austraalia pikim tee» algab isegi sellekohase sildiga Austraalia lõunakaldal Eyre kiirtee alguses. Austraalia pikim sirge lõik on 145 kilomeetrit pikk.

Kõige lamedam sirge tee

Ameerika Ühendriikides on maantee 80, mis viib läbi terve riigi New Yorgist Californiasse. Maantee Utah osariigis olev lõik on aga ühtaegu nii sirge kui ka lame, ilma eriliste tõusude ja langusteta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles