Skandaali sattunud laskesuusaliidu president astus tagasi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Besseberg
Anders Besseberg Foto: Sergei Bobylev/Sergei Bobylev/TASS

Rahvusvahelise Laskesuusatamise Liidu (IBU) president Anders Besseberg astus täna ametist tagasi, sest Austria ja Norra alaliidud kahtlustavad teda dopingu varjamises. 

Lisaks uurib Maailma Antidopinguagentuur (WADA) IBU tihedaid sidemeid Venemaa spordi ametnikega. Austria politsei otsis teisipäeval läbi IBU peakorteri Salzburgis. Läbi otsiti hooneid ka Norras ja Saksamaal.

Läbiotsimise põhjustas vihje, et IBU varjas altkäemaksude eest Vene sportlaste positiivseid dopinguproove.

Prokuröride sõnul varjasid IBU ametnikud dopingut 2012. aastast kuni 2017. aasta veebruaris Austrias toimunud meistrivõistlusteni. Seni teadaolevad Vene dopinguskandaalid leidsid aset varem.

Prokuröride sõnul võeti altkäemaksu umbes 300 000 dollari eest. Prokuratuur peab seadusevastaselt saadud tuluks ka 35 000 dollari suurust auhinnafondi, sest selle said dopingut võtnud sportlased.

IBU sõnul keskendub uurimine IBU pikaajalisele presidendile Bessebergile ja peasekretärile Nicole Reschile, kelle volitused peatati uurimise ajaks. Vene dopingu vilepuhuja Grigori Rodtšenkovi sõnul on ta uurimisega seotud.

Rodtšenkov rääkis NRK-le, et IBU eiras Venemaa sportlaste kahtlasi verepasside näite. Tema väitel saadeti info selle uurimise asemel tagasi Venemaa Antidopinguagentuurile. «IBUst tuli meile tundlikku infot soovitusega «sellega tegeleda». Kuid IBU ei süvenenud vähimalgi määral nende venelaste tegemistesse, kelle bioloogilise passi näitajad olid erakordselt ebanormaalsed,» väitis Rodtšenkov

Besseberg juhtis IBU-d selle asutamisest 1993. aastal ning ta on ka WADA juhatuses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles