Islamistid: lahkusime Doumast keemiarünnaku tõttu (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaish al-Islami võitlejad Doumast lahkumas.
Jaish al-Islami võitlejad Doumast lahkumas. Foto: NAZEER AL-KHATIB/AFP/Scanpix

Süüria džihadistide rühmituse Jaish al-Islam kõrge esindaja ütles täna, et rühmitus lahkus Douma linnast seal laupäeval toimunud keemiarünnaku tõttu.

«Loomulikult oli keemiarünnak see, mis tõukas meid nõustuma Doumast lahkumisega,» lausus Yasser Dalwan.

Sellega tunnistas Jaish al-Islam esmakordselt avalikult, et rühmitus sõlmis Doumast lahkumiseks vastaspoolega leppe. Dawani sõnul pole kogu rühmituse juhtkond Doumast ära läinud ja lahkumisprotsess veel käib.

Süüria valitsus ja selle liitlane Venemaa teatasid leppe sõlmimisest pühapäeva varahommikul, mõni tund pärast väidetavat mürkgaasi heitmist Doumale.

Päästjate sõnul suri laupäeval vähemalt 40 inimest, kelle sümptomid vastasid kokkupuutele keemiarelvaga. Muu hulgas olid neil hingamisraskused, luitunud nahk ja vahused suunurgad. Ida-Ghoutas asuv Douma oli Jaish al-Islami kontrolli all.

Mitmed lääneriigid tõotasid vastata keemiarünnakule jõuliselt. Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni sõnul on tal tõendid, et rünnaku taga on Süüria valitsus. Damaskus ja Moskva eitavad süüdistust. Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioon (OPCW) lubas Doumasse saata uurimismeeskonna.

Analüütikute sõnul võis Süüria president Bashar al-Assad kasutada keemiarelva Douma elanike hirmutamiseks ja mässuliste väljatõrjumiseks lahinguta. Jaish al-Islam oli varem öelnud, et ei sõlmi lepet Doumast lahkumiseks, kuid rünnaku järel lahkus Doumast põhjas asuvatele mässuliste kontrollitud aladele mitu tuhat mässulist ja tsiviilisikut.

Lahkunute seas on Jaish al-Islami juht Issam Buwaydani, ütles vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles