Rootsi Akadeemiast lahkus skandaaliga seoses veel kaks liiget

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Akadeemia liikmed Torgny Lindgren ja Katarina Frostenson ning Jean Claude Arnault.
Akadeemia liikmed Torgny Lindgren ja Katarina Frostenson ning Jean Claude Arnault. Foto: Kerstin Carlsson / TT/TT NYHETSBYR?N

Nobeli kirjanduspreemiat välja andva Rootsi Akadeemiaga seotud skandaal jätkus neljapäeval, kui ametist lahkusid esimees Sara Danius ja liige Katarina Frostenson.

Skandaal puudutab mõjuka kultuuritegelase Jean-Claude Arnaulti juhitud kultuurikeskus Forumit. Frostenson on Arnaulti abikaasa.

Eelmisel nädalal lahkusid ametist Rootsi Akadeemia kolm liiget ehk Peter Englund, Klas Östergren ja Kjell Espmark.

Rootsi kuningas Carl XVI Gustav ütles kolmapäeval, et Rootsi Akadeemia liikmete lahkumine võib "tõsiselt kahjustada" selle "tähtsat tööd".

Rootsi peaminister Stefan Löfven avaldas neljapäeval kriisi osas samuti arvamust.

"Akadeemia enda ülesanne on usu ja usaldusväräsuse taastamine institutsiooni suhtes," märkis peaminister, kes lisas, et tegemist on olulise asjaga kogu Rootsile.

Rootsi ajakirjanduse andmetel on Frostensoni abikaasa Stockholmi kultuurikeskuse Prantsusmaal sündinud direktor Jean-Claude Arnault, keda Rootsi Akadeemia ei lubanud detsembris Nobeli banketile pärast seda, kui ajaleht Dagens Nyheter avaldas 18 naise väited, et mees on neid rünnanud või vägistanud.

Rootsi kuningas on Rootsi Akadeemia patroon ja akadeemial on vaja tema heakskiitu salajase hääletuse tulemustele enne laureaadi väljakuulutamist. Akadeemia liikmed määratakse ametisse eluks ajaks ja tagasiastumised on väga haruldased. Kuninga sõnul kaalub ta viimaste tagasiastumiste valguses uusi reegleid akadeemiast lahkumise kohta.

Arnaulti kahtlustatakse ka varasemate kirjanduspreemia laureaatide nimede avalikustamises enne nende ametlikku väljakuulutamist, kirjutas päevaleht Dagens Nyheter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles