Toivo Rande: riskivabalt ettevõtjaks

, Ettevõtja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtjad Toivo ja Anne Raide.
Ettevõtjad Toivo ja Anne Raide. Foto: Amway

Olla finantsiliselt vaba ja leida tasakaal nii oma isikliku elu kui karjääri vahel on tänapäeval see, mille poole püüdlevad väga paljud inimesed. Kuna raha teenimisega seonduv on tihtipeale kõigelt muult tasakaalu rööviv paharet ehk keskne faktor, otsitakse võimalusi püsiva sissetuleku loomiseks, et jätkuks aega nii oma pere ja lähedaste jaoks kui ka isiklike hobidega tegelemiseks.

Näeme eestlaste seas kasvavat huvi ettevõtluse vastu, üha tugevnevat soovi olla iseenda peremees ning vaba oma otsustes ja valikutes. Käesoleva aasta rahvusvahelise ettevõtlusuuringu AGER kohaselt unistab ettevõtjaks saamisest 52% eestlastest, võrreldes möödunud aastatega on näitaja tõusnud 3 protsendipunkti võrra, olles ka mõnevõrra kõrgem Euroopa keskmisest (43%).

Omanikutulu tüüpi sissetuleku loomiseks tuleb säästa ja investeerida või siis luua oma ettevõte. Mõlemad eeldavad finantside olemasolu või laenu võtmist ning samas ka riski kõigest ilma jääda. Võimalus, et keegi algaja finantsturgude kõikumisi ära suudab aimata, on nullilähedane ning vaid 5% algavatest ettevõtetest on pikemas perspektiivis elujõulised. Me ei saa siin jätta mainimata start-up tüüpi ettevõtlust, kus idee mahamüümisel riskitakse investorite rahaga, aga ärilise õnnestumise üldist statistikat see ei muuda.

Ettevõtjaks läbi jagamismajanduse platvormi

Me teame täna veebipõhiseid platvorme, mis viivad omavahel kokku teenuse pakkuja ja tarbija nagu näiteks takso- ja sõidujagamisteenused Taxify ja Uber ning majutusteenust pakkuv Airbnb. Platvormi kasutajale annab see võimaluse lisaraha teenimiseks, platvormi omanikele aga kogu maailma mastaabis suuri käibeid ja tulubaasi. Olemas on aga ka selliseid veebipõhiseid platvorme, kus lisaks minivariandis ettevõtlusega tegelemisele on võimalus emafirma toel suurkorporatsiooni partnerina ise oma rahvusvaheline äri üles ehitada.

Sellise võimaluse pakkujaks on maailma suurim otsemüügifirma Amway, mis oma olemuselt on üks kõige vanemaid jagamismajandusel põhinevaid platvorme. Kahetasandilist jagamist võimaldab siin nii tootmise kui turunduse tulubaasi omamine – tootmise stabiilsuse, arenduse ja kasvu huvides jaotatakse partneritele läbi turundusplatvormi aktiivse tulu kõrval ka märkimisväärne osa omanikutulust.

Nii on Amway partnerikoodi omades ning seeläbi ettevõtte kvaliteetseid tooteid edasi müües igaühel võimalus teenida väikest lisatulu. Ambitsioonikamatele avaneb omakorda võimalus veebiplatvormi ja ärimudelit kopeerides ehitada üles täiesti enda partnerfirma, mille ulatus on sisuliselt piiramatu. Valides viimase, oleme abikaasaga oma äri laiendanud 16 riiki, lähiaastatel on veel paar lisandumas. Selle veebiplatvormi võimalusi kasutades oleme olnud mentoriks paljudele teistele alustavatele ettevõtjatele, kellest iseseisvate ettevõtjatena on omakorda saanud partnerid meile.

Kopeerides Amway poolt pakutavat netipõhist jagamisvõimalust pole vaja ise välja mõelda uut ideed, toodet või ärimudelit. Tuleb antud ettevõtlusvormi eripära endale selgeks teha ning otsustada, millisel määral oma aega ja energiat panustada ning millist ärivarianti, kas lokaalset või globaalset tahetakse ehitada.

Äärmiselt oluline on näha ka suuremat pilti ehk saada aru, milliseid võimalusi selline ettevõtlusvorm tegelikult pakub ning kuhu on võimalik jõuda. Samuti sobib see oma olemuselt nö maailmakodanikule – tänu Amway netipõhistele tugi- ja koolitussüsteemidele on inimesel võimalus õppida ja areneda mistahes maailma punktis, kus Amway oma äritegevuse avanud ja tugisüsteemid toimivad.

Nagu näha, on Amway jagamismajanduse platvorm üks kõige kohanemisvõimelisemaid elatise teenimise vorme ja vastab tegelikult paljudele tingimustele, mida tänapäeva inimene otsib. See ärivõimalus annab vabaduse ehitada äri ümber maailma omaenda asukohast sõltumatult ning luua oma äranägemise järgi oma sissetuleku määr ja elustiil. 

Copy
Tagasi üles