Myanmari naasis esimene põgenikest rohingjade pere

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pressifoto kolmanda koha auhinna võitnud kaader rohingja põgenikest, kes vaatavad oma kodude põlemist
Pressifoto kolmanda koha auhinna võitnud kaader rohingja põgenikest, kes vaatavad oma kodude põlemist Foto: MD MASFIQUR AKHTAR SOHAN/REUTERS

Myanmar tõi kodumaale tagasi esimese rohingjade pere sadade tuhandete inimeste seast, kes põgenesid Bangladeshi jõulise sõjaväeoperatsiooni eest, teatasid pühapäeval võimuesindajad.

Arakani osariigis algas augustis sõjaoperatsioon, mille tagajärjel põgenes osariigist Bangladeshi umbes 700 000 rohingja moslemit. Bangladeshis elas enne seda juba 300 000 Myanmari tagakiusamise eest põgenenud rohingjat.

"Me oleme tagasi toonud viieliikmelise perekonna ja paigutanud Taungpyoletwei linna repatrieerimislaagrisse," kirjutati valitsuse informatsiooniteenistuse Facebooki küljel.

Bangladeshis asuvat rohingja põgenikelaagrit külastas kolmapäeval esmakordselt Myanmari minister.

Myanmari sotsiaalabiminister Win Myat Aye külastas Kutupalongi põgenikelaagrit Bangladeshi piirilinna Cox's Bazar lähistel. Ministri riigivisiit kestis kolm päeva.

Rohingjade liidrid põgenikelaagrites tervitasid võimalust kohtuda ministriga silmast silma. Minister kohtus Kutupalongi laagris kokku umbes 40 rohingjade esindajaga. Kõnelustel osalesid ka Rahvusvahelise Migratsiooniorganisatsiooni (IOM) esindajad.

Myanmar kohtleb moslemitest rohingjasid Bangladeshi sisserändajatena.

ÜRO Julgeolekunõukogu delegatsioon külastab sel kuul Myanmari ja Bangladeshi, et saada vahetut teavet rohingjade põgenikekriisi mõju kohta. ÜRO Julgeolekunõukogu on nõudnud, et rohingjadel lastakse turvaliselt koju naasta

ÜRO hinnangul pole Arakani osariigis loodud aga tingimusi vägivalla eest Bangladeshi põgenenud islamiusku rohingjade naasmiseks. Myanmar ja Bangladesh allkirjastasid novembris põgenike naasmise kokkuleppe, kuid ükski põgenik ei olnud veel kodumaale naasnud.

Sõjavägi ei ole süüd omaks võtnud, vaid õigustab tegusid vajadusega vastata rohingja mässuliste rünnakutele 25. augustil, milles sai surma kümmekond piirivalvurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles