Suri filmis «Full Metal Jacket» sõimajast seersanti kehastanud näitleja R. Lee Ermey

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «Full Metal Jacket». Pildil Ronald Lee Ermey seersant Hartmanina
Kaader filmist «Full Metal Jacket». Pildil Ronald Lee Ermey seersant Hartmanina Foto: Rights Managed/Ronald Grant Archive / Mary Evan/Scanpix

Eile, 15. aprillil suri ameeriklasest näitleja Ronald Lee Ermey, keda tuntakse eelkõige režissöör Stanley Kubricki 1987. aasta filmist «Full Metal Jacket», kus ta kehastas sadistlikku seersant Hartmani.

Ermey esindaja Bill Rogin edastas Twitteris, et 74-aastane staar suri kopsupõletiku komplikatsioonide tagajärjel, teatab The Sun.

Ronald Lee Ermey
Ronald Lee Ermey Foto: wikipedia.org

«Semper Fi, Gunny. Godspeed,» lisas esindaja.

Ermey kehastatud tegelane Hartman läks filmiajalukku noorsõdurite alandaja ja mõnitajana.

24. märtsil 1944 Kansases Emporias sündinud Ronald Lee Ermey astus 1961. aastal, olles 17-aastane USA mereväkke ja sõdis 14 kuud Vietnamis. Ta lahkus armeeteenistusest 1972. aastal.

Pärast sõjaväge oli ta Hollywoodis sõjaekspert, olles näiteks nõuandja režissöör Francis Ford Coppola 1979. aasta Vietnami sõja draama «Apocalypse Now» juures, kuid kehastas selles filmis ka helikopteripilooti.

Kaader filmist «Apocalypse Now». Pildil Ronald Lee Ermey
Kaader filmist «Apocalypse Now». Pildil Ronald Lee Ermey Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Ermey suurim filmiroll oli Kubricki legendaarses linateoses «Full Metal Jacket». Kubrick palkas Ermey algselt tehniliseks eksperdiks, kuid nägi, et selles sõjaväelases on ka näitlejapotentsiaali ning andis talle sõnalise rolli, milles ta pidi lihtsalt noorsõdurite rollis olijate peale karjuma.

Kaader fiomist «Full Metal Jacket». Keskel Ronald Lee Ermey seersant Hartmanina
Kaader fiomist «Full Metal Jacket». Keskel Ronald Lee Ermey seersant Hartmanina Foto: /SCANPIX

«Umbes 50 protsenti Lee suust tulnud alandustest ja solvangutest oli pärit tema enda sõjaväeajast, ülejäänud oli stsenaristidelt. Otsisime filmi noorte merejalaväelaste kehastajaid ja me intervjueerisime sadu,» sõnas Kubrick 1987. aastal väljaandele Rolling Stone.

Ta lisas, et nad rivistasid kõrvalrollidesse valitud välja ja seadsid nende ette Ermey, kes kehastus väljaõppeinstruktoriks.

Kaader filmist «Full Metal Jacket». Keskel Ronald Lee Ermey
Kaader filmist «Full Metal Jacket». Keskel Ronald Lee Ermey Foto: Rights Managed/Ronald Grant Archive / Mary Evan/Scanpix

«Nad ei teadnud, mida oodata ja meie eesmärgiks oli vaadata, kuidas nad Ermey solvangutele reageerivad. Igatahes kandis ta ette umbes 150 lehekülge solvanguid, tehes seda hästi ja usutavalt,» sõnas Kubrick aastaid tagasi.

Ermey  mängis veel näiteks filmides « Se7en», «Mississippi Burning» ja «Texas Chainsaw Massacre» uusversioonis.

Lisaks andis ta oma hääle animafilmi «Toy Story» mängusõdurite armee juhile Sarge’ile.

Otsekohese jutuga Ermey sõnas 2016. aasta intervjuus, et ta on Hollywoodis oma poliitiliste vaadete tõttu põlu all.

Ronald Lee Ermey
Ronald Lee Ermey Foto: wikipedia.org

«Mul on olnud edukas sõjavä- ja filmikarjäär. Olen osalenud rohkem kui 70 filmis, kuid Hollywoodis peetakse mind mu konservatiivsete vaadete tõttu «valgeks vareseks»,» lausus näitleja.

Ermey oli relvakandmisõiguse pooldaja ja see vihastas Hollywoodi liberaale, kelle arvates on relvade liiga kerge kättesaamine toonud kaasa avalikes kohtades tulistamisi ja isikuvastaseid kuritegusid, mida relvapiirangutega oleks saanud ära hoida.

«Need liberaalid võivad su hävitada. Ma ei ole saanud enam viimased 5 – 6 aastat rolle, olen olnud vaid nõunik. Nad tahavad võtta inimestelt elatusallika,» oli Ermey seisukoht.

Ronald Lee Ermey
Ronald Lee Ermey Foto: /imago/Rideaux-PicturePerfect/Scanix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles