Eesti e-riigi hinge arendamine jätkub kahasse Soomega

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
xtee
xtee Foto: ria

Eesti e-riigi hingeks oleva andmevahetuskihi X-tee arendamine jätkub sel aastal koos põhjanaabri Soomega.

Eesti ja Soome lõid selleks möödunud aasta suvel kahasse MTÜ Nordic Institute for Interoperability Solutions ehk NIIS, mis kuulutas hiljuti välja ka oma esimese riigihanke sõlmimaks 2,5 miljoni eurost lepingut X-tee arendamiseks järgneva kolme aasta jooksul.

X-tee on olnud e-riigi sünnist saadik olnud riigiasutuse infovahetusel kasutuses Eestis ning alates möödunud aastast ka Soome andmevahetuskihis suumi.fi. Eestis on tavakasutaja jaoks sell väljund näiteks portaal eesti.ee või asjaolu, et apteegis saab ravimid kätte digiretsepti abil.

«See on tõenäoliselt esimene kord, kui kahe riigi ühine organisatsioon korraldab riigihanke tarkvaraarenduse tellimiseks,» ütles NIIS-i juht Ville Sirviö ja märkis, et X-tee oli, on ja jääb avatud lähtekoodiga tarkvaraks.

Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) peadirektori Andrus Kaarelsoni sõnul liigub X-tee arendamine RIAlt NIIS-i järk-järgult selle aasta jooksul ning MTÜga on oodatud liituma ka teised riigid.

«See ei ole suletud klubi. Eesti ja Soome on otsustanud selle asutada, ent kõik liikmed nii lähedalt kui kaugelt on oodatud liituma ja oma panust andma,» ütles Kaarelson.

Mis puutub X-tee andmete vahetamise alustamist Eesti ja Soome vahel, siis on sellest küll aastaid räägitud, kuid tõenäoliselt enne järgmist aastat midagi reaalselt juhtuma ei hakka.

Kaarelsoni sõnul on tuumiku osas tehniliselt andmevahetuseks kõik valmis ning 7. veebruaril vahetati Soomega kas esimesed testsõnumid. RIA loodab nüüd väga, et esimesed X-tee liikmeks olevad asutused juba sel aastal elanikele kasulikke andmeid vahetama hakkavad.

Kõige aluseks on kahe riigi rahvastikuregistri andmete vahetamine ja paraku selles osas enne järgmist aastat uudiseid tulemas ei ole.

Siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskuse (SMIT) rahvastikuregistri tooteomanik Andri Vanem ütles, et 2019. aasta alguses plaanitakse sõlmida vastavad koostöölepingud Soome rahvastikuregistriga. «Järgmise aasta esimese kvartali lõpus alustatakse ka infovahetust,» kinnitas ta.

RIAl valmis möödunud aasta lõpus ka X-tee monitoorimise süsteem, mis aitab kõigil selle liikmetel jälgida seda, kellega ja kui kvaliteetselt andmevahetus toimib.

«See aitab neil oma andmeteenuseid parandada ja viie need järgmisele tasemele. Aitab otsustada, kas ja kellega ta suhtlema peaks ja näha, kas see suhtlemine ka tegelikult toimib ja milliseid päringuid ta näiteks nende mahu osas parandada võiks,» ütles X-tee tootejuht Toomas Mölder.

Eestis loodud X-tee põhjal on kommertslahendusi mitmele poole maailmas müünud ja juurutanud ettevõtted Nortal, Cybernetica, Roksnet ja Aktors. Suhteliselt muutmata kujul avatud koodi on lisaks eksportinud E-riigi Akadeemia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles