Suurpõlengu raport: remont muutis Grenfell Toweri tuleohtlikuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulekahju Grenfell Toweris.
Tulekahju Grenfell Toweris. Foto: Natalie Oxford/PA Wire/PA Images/Scanpix

Meediasse lekkinud raporti kohaselt oli Londoni kõrghoone Grenfell Tower, mille põlengus kaotas mullu juunis elu 71 inimest, enne remonti igati turvaline elamu, kuid reegleid erianud renoveerimise käigus muudeti see tuleohtlikuks.

210-leheküljelises dokumendis, mille on koostanud tuleohutusteenuseid pakkuva BRE Globali eksperdid, tuuakse välja, et eksimusi esines nii akende kui ka maja vooderduse paigaldamisel aastatel 2014-2016 tehtud remondi käigus.

Dokument lekkis ajalehe London Evening Standard toimetusele, kelle teatel selgub raportist, et mitte ainult hoone isolatsiooni- ja kattematerjal polnud kergestisüttivad, vaid ka tule levikut võimaldavate avade blokeerimisel oli tehtud vigu. Viimane on eriti oluline, sest hoone sisemise ja välimise seina vaheliste n-ö lõõride sulgemine takistab tulekahju korral leekide kiiret levikut.

Raport kirjeldab, kuidas mullu 14. juuni esimestel tundidel sai tulekahju alguse ühest neljanda korruse korterist, kus süttis külmkapp, sealt levis tuli lahtise akna kaudu maja kattematerjalile ning haaras peagi kogu 24-korruselise ja 70 meetri kõrguse tornelamu.

Raporti esmane järeldus on, et kui maja fassaadimaterjali poleks vahetatud, poleks tuli levinud kaugemale korterist, kust see alguse sai ning tõenäoliselt poleks inimohvreid olnud.

31. jaanuari 2018 kuupäevaga raportis seisab: «Grenfell Tower, nagu see oli algselt ehitatud, tundub olevat mõeldud tagama väga kõrgel tasemel passiivset tuleohutust. Grenfell Toweri algne fassaad, mis oli valmistatud betoonist, ning aknaraamid, mis arvestades hoone vanust olid tõenäoliselt puust või metallist, poleks andnud tulele võimalust mööda välispinda levida. BRE on seisukohal, et tule leviku võimalus naaberkorteritesse oleks olnud väga väike.»

Tulekahjus sai surma 71 ja vigastada üle 70 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles