Vene ujuvtuumajaam Akadeemik Lomonossov läbib peagi Soome lahte

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Akademik Lomonossov.
Akademik Lomonossov. Foto: Peter Kovalev/Peter Kovalev/TASS

Venemaa ujuvtuumajaam Akadeemik Lomonossov asub ERRi «Aktuaalse Kaamera» andmetel Peterburist Murmanskisse teele sellel reedel ehk 20. aprillil.

​Kahe reaktoriga ujuvalust transporditakse läbi Soome lahe ja Läänemere, mööda Norra rannikust, mistõttu on kõik riigid, eriti Norra, jaama transportimise osas olnud väga murelikud.

«Aktuaalse kaamera» andmetel läbib Akadeemik Lomonossov Soome lahe naaberriigi Soome ranniku lähedalt ning Eesti merevalvekeskus ja keskkonnaamet monitoorivad olukorda.

Eestile teadaolevalt varasemalt Peterburis plaanitud tuumakatsetusi jaamas siiski läbi viidud ei ole, mis tähendab, et sel juhul pole ka alust arvata, et reaktorites võiks olla tuumakütust.

144 meetrit pikk, ilma navigeerimisvõimekuseta ujuvalus on mõeldud eelkõige naftapuurtornide elektriga varustamiseks ja peaks lõpuks jõudma Kamtšatkal asuvasse Viljutšinskisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles