Maroko jääb homokeelu tõttu jalgpalli MMist ilma? (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vikerkaarelipp jalgpalliväljakul
Vikerkaarelipp jalgpalliväljakul Foto: Anthony Devlin/EMPICS Sport

Maroko jalgpalliliit kandideerib 2026. aasta MM-finaalturniiri korraldajaks, ent sellel teel seisab üks oluline takistus, vahendab AP. Nimelt on Põhja-Aafrika riigis homoseksuaalsus illegaalne. MMi korraldajariik selgub juunikuus. 

Olukord on isegi nii hull, et homoseksuaalsus on konservatiivses islamiriigis karistatav kuni kolmeaastase vangistusega. 

Rahvusvaheline jalgpalliliit (FIFA) on mõistagi sellise asja tõttu väga mures, sest alles möödunud aastal tõstatati sama küsimus tänavu Venemaal toimuva MMi eel. FIFA peasekretär Fatma Samoura saatis toona isegi kirja, kus ütles: «MM peab toimuma keskkonnas, kus ei diskrimineerita seksuaalse orientatsiooni pärast.»

Maroko jalgpalliliit ise oma avaldust sisse andes oma karmile seadusele tähelepanu ei pööranud. 381-leheküljelises aruandes pole sõnagi soolisest diskrimineerimisest, ammugi mitte sellistest karistustest.

Maroko inimõiguste eest võitlejate arvates mängib islamiriik meelega tulega, kuid ollakse kindlad, et MMi korraldusõigus Marokole ei lähe.

Meil on omad seadused ja väärtused ning võib-olla on FIFA-l oma väärtused

«On selge, et kui Maroko võõrustaks MMi, näevad mänge vaatama tulevad LGBT kogukonna liikmed palju diskrimineerimist. Riik ei suuda neid kaitsta ning nende aitamiseks vastavaid meetmeid luua, mis oleksid vastuvõetavad nii riigi kui ka ühiskonna poolt,» rääkis Maroko inimõiguste ühenduse president Ahmed El Haij AP-le.

Mõni Maroko kõrge ametnik aga ei näe seaduses probleemi.

«Jalgpalli MMi korraldamise põhiküsimus on peamiselt infrastruktuuris ja turvalisuses. Meil on omad seadused ja väärtused ning võib-olla on FIFA-l oma väärtused. Need võivad olla erinevad, aga oskame erinevusi austada,» teatas Marokos elavate 18-40-aastaste inimeste õigustega tegeleva Junior Chamber Internationali esindaja.

Maroko on varem tippturniiri korraldamisõigust taotlenud aastatel 1994, 1998, 2006 ja 2010, kuid pole kordagi konkurssi võitnud. Maroko vastaskandidaadiks on USA-Kanada-Mehhiko, kes soovivad MMi korraldada üheskoos. Korraldajariik selgub tänavu juunikuus. 2026. aasta finaalturniiril mängivad esimest korda 48 riigi koondised.

Maroko mängib peagi Eestiga

Eesti jalgpallikoondis kohtub 9. juunil MMiks valmistuva Marokoga. FIFA reitingutabelis 42. kohal asuv Maroko kuulub MMil ühte alagruppi koos Portugali, Hispaania ja Iraaniga.

Varem neljal MM-finaalturniiril osalenud Maroko jõudis tänavu MM-finaalturniirile Aafrikas C-alagrupi võitmisega. Meeskond lõi kuues kohtumises 11 väravat, nende värav jäi puutumata.

Eesti - Maroko kohtumine toimub A. Le Coq Arenal 9. juunil kell 19.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles