USA osariik hakkas kasutama eestlaste kosmoselahendust

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Platvorm Sille
Platvorm Sille Foto: Datel

Eesti IT-ettevõte Datel sai valmis teenuse Sille, mis võimaldab täpselt jälgida kosmosest suurte objektide vajumist või tõusmist. Esimene klient on leitud juba kauges USAs.

Maa kaugseire satelliidi Sentinel 1 andmetel baseeruv varajase hoiatuse süsteem suudab selliste objektide nagu sillad, torujuhtmed, sadama- ja kaevandusalad ning suurhooned nihkumise või vajumise kuni 1 mm täpsusega.

Dateli juhatuse esimehe Urmas Kõlli sõnul teeb Sille suure infrastruktuuri tehnilise seisukorra pideva jälgimise võimalikuks ning majanduslikult mõistlikuks ka keskmise suurusega ettevõtetele ja organisatsioonidele.

«Praegu on selline oluline teenus maailmas kättesaadav ainult globaalsetele infrastruktuuriettevõtetele või riigikaitse ning julgeolekuga seotud asutustele. Meie uus e-teenus Sille võimaldab ka mitu korda väiksematel ettevõtetel mugavalt oma varal silma peal hoida,» selgitas Kõlli.

Aprilli alguses sõlmiti esimene Sille kasutamise leping USA Marylandi osariigiga mitmekümne suurobjekti jälgimiseks, huvi on näidanud ka mitmed teised Eesti, USA ja Euroopa infrastruktuuriomanikud.

Datelil on sõlmitud arenduskoostöö leping Euroopa Kosmoseagentuuriga, et saaks kaugseire programmi Copernicus satelliitide avaandmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles