Trump ja Abe arutasid kaubandussuhteid ja Põhja-Korea teemasid (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Donald Trump, esileedi Melania Trump Jaapani peaministri Shinzo Abe ja tema abikaasa Akie Abega.
President Donald Trump, esileedi Melania Trump Jaapani peaministri Shinzo Abe ja tema abikaasa Akie Abega. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

USA president Donald Trump ja Jaapani peaminister Shinzo Abe arutasid eile Palm Beachis kohtudes kahe riigi kaubandussuhteid ja Põhja-Koreaga seotud teemasid.

Trump andis kohtumisel mõista, et on üks valdkond, kus temal ja Abel jäävad erimeelsused - Vaikse ookeani ülene kaubanduspartnerlus (TPP), millest USA lahkus vaid mõni päev pärast Trumpi ametisseastumist. Trump on vihjanud, et USA võib sellega kunagi taasühineda.

«Kuigi Jaapan ja Lõuna-Korea tahaksid, et me läheksime tagasi TPP-sse, siis mulle ei meeldi see lepe USA jaoks,» säutsus Trump pärast õhtusööki Abega. «Kahepoolsed kokkulepped on palju tõhusamad, kasumlikumad ja paremad MEIE töötajatele.»

Jaapan hoiatas enne Abe ja Trumpi kohtumist, et Põhja-Korea liider Kim Jong-un võib kõnelustesooviga lihtsalt aega võita, ning väljendas muret, et USA ei pruugi avaldada Kimile survet loobumiseks lühi- ja keskmaarakettidest, mis kätkevad endast otsest ohtu Jaapanile.

Tokyo on samuti esitanud küsimuse, miks Jaapanit ei lisatud nende riikide hulka, kelle suhtes USA tegi terase- ja alumiiniumitollide osas erandi, kuigi seda rakendati Ühendriikide teiste võtmetähtsusega liitlaste, seal hulgas Austraalia, Kanada, Euroopa Liidu ja Mehhiko suhtes.

Abe väljendas siiski tunnustust Trumpi nõusolekule kohtuda ning märkis, et nad jõudsid mitmes küsimuses üksmeelele. Kumbki aga ei avalikustanud, mis küsimused need olid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles