Armastuse nimel Eestisse kolinud naine jäi päevapealt tööta (11)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sarah jäi üleöö ilma Eesti elamisloata ja ta pelgas, et peab riigist lahkuma.
Sarah jäi üleöö ilma Eesti elamisloata ja ta pelgas, et peab riigist lahkuma. Foto: ERRi foto

USAs eestlannaga abiellunud ja Eestisse kolinud naine pidi eile lahkuma oma töökohast, sest politsei- ja piirivalveamet tühistas tema elamisloa. Ta võib küll Eestis turistina olla, kuid tööd teha enam ei saa.

Eesti-ameerika abielupaar Sarah ja Kristiina Raud on taotlenud kaks aastat Eesti riigilt õigust, et riik tunnustaks neid abikaasadena ja võimaldaks ameeriklasest abikaasal ametlikult Eestis elada, teatas inimõiguste keskus.  

16. aprillil andis riigikohus teada oma otsusest mitte võtta menetlusse Sarah’ kaebust, mis tähendab, et sellega jõustunud ringkonnakohtu otsuse järgi ei tunnusta Eesti riik Sarah’ ja Kristiina abielu Eesti elamisloa väljastamise alusena.

Vahetult pärast riigikohtu otsust teatas politsei- ja piirivalveamet, et tühistab Ameerika kodaniku Sarah’ elamisloa. See tähendab, et inimesel on vaid mõni tund Eestist ja kogu Schengeni ruumist lahkumiseks. Mitme tunni jooksul oligi reaalselt võimalus, et Sarah’l tuleb kohe Eestist lahkuda, jätta maha oma abikaasa ja töö ning kulutada suuri summasid, et viivitamatult naasta Ameerika Ühendriikidesse.

Seni ühes vanalinna kohvikus kokana töötanud Sarah pidi eile oma tööpäeva katkestama, et minna politsei- ja piirivalveametisse, kus tund enne teenindusbüroo tööpäeva lõppu selgus, et ta saab siiski Eestisse jääda Eesti ja Ameerika Ühendriikide viisavabaduse alusel. Paraku ei anna see aga õigust töötada ja seega peab Sarah’ oma töökohast loobuma.

Kuna Eesti riik on selgelt öelnud, et Sarah’ ja Kristiina abielu ei kehti, siis on nende järgmiseks sammuks kooselulepingu sõlmimine. Naiste abiellumise hetkel ei olnud see Eestis veel võimalik. Riigikohus otsustas eelmisel nädalal, et kooseluseadus kehtib ka ilma rakendusaktideta, seega on paari järgmine samm taotleda Sarah’le elamisluba kooselulepingu alusel.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles