Daugavpilsi trammihanke võitja võib olla seotud Vene sõjatööstusega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Daugavpils
Daugavpils Foto: Nijole Zenkeviciute/PantherMedia / Nijole Zenkeviciute

Daugavpilsi linna trammihanke võitjat kahtlustatakse sidemetes Vene kaitsetööstusega ning trammide ostutehingut ei sõlmita enne Läti põhiseaduse kaitse büroo (SAB) uurimistulemuste selgumist, ütles Daugavpilsi aselinnapea Aivars Zdanovskis kolmapäeval BNS-ile.

«Lepingut trammide ostmiseks ei ole veel sõlmitud kuna kohalik omavalitsus ootab pädevate asutuste uurimistulemusi. Kui öeldakse, et see ettevõte valmistab kahureid, mida kasutatakse inimeste tapmiseks välisrriikides ning sellel on keelatud Euroopas oma tooteid müüa, siis me neid tramme ei osta,» ütles Zdanovskis.

Aselinnapea märkis, et linn ei ostaks tramme otse kõnealuselt Vene ettevõttelt vaid Leedu vahendajalt, mis on Vene ettevõtte edasimüüja Euroopas ja on müünud tramme ka teistele ostjatele Euroopas, sealhulgas Läti Liepāja linnale.

«Lõppude lõpuks, tarnija valiti konkursil, mille tulemused kiitis heaks riigi rahastamise- ja lepingute amet ning riigihangete järelevalvebüroo. Lisaks sellele on hanke korraldajatel kohustus nii võitja kui Daugavpilsi elanike ees, kes neid tramme vajavad,» jätkas Zdanovskis.

Trammide hanke võitis Leedus registreeritud Railvec UAB, mis peaks tarnima 4,9 miljoni euro eest kaheksa trammi, mida toodetakse Venemaal Tveris.

Läti TV3 kajastas uudistesaates «Ei midagi isiklikku», et Transmashholdingule kuuluvas tehases toodetakse lisaks veduritele ja trammidele ka relvasid Vene sõjaväele, muuhulgas osi mandritevaheliste rakettide laskeseadmetele. Kajastuse kohaselt on ettevõte tihedalt seotud ka Vene militaarhangetega ning selle tütarfirma Metrowagonmash toodab osi Vene õhutõrjesüsteemidele Buk, Tor ja Tugansk.

Juhtumiga seoses on muret väljendanud ka Läti kaitseminister Raimonds Bergmanis. Ministri sõnul ei lõppe linna kohustused trammide ostmisega ning on oht, et Daugavpilsi ühistransport muutub sõltuvaks Vene kaitsetööstusfirmast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles