Mida on Bohril meile ütelda? (1)

Tiit Kändler
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nils Bohr
Nils Bohr Foto: Erakogu

Kopenhaagenis võluvalt restaureeritud ja täiendatud kunagises Calsbergi õllelinnajaos on tagaplaanil üks kena kolmekordne maja, palmiaed tagaküljes. Selle maja pärandas Carlsbergi rajanud õllemagnaadi poeg Carl Jacobsen 1914. aastal, et seal elaks prominentseim taani teadlane. Taani Teaduste Akadeemiale kuulunud kahekordses avaras majas elas aastast 1932 nobelist Niels Bohr perega kuni oma surmani 1963. aastal. Pidas saalis bankette, suhtles oma õpilastega, kes töötasid ülakorrusel. Enne oli Bohr elanud enda asutatud Teoreetilise Füüsika Instituudi majas, mida nimetatakse nüüd Bohri Instituudiks. 1957. aastal valmis tal Zealandi saare põhjaosas arhitekt Vilhelm Wohlerti projekteeritud funktsionalistlik suvemaja. Tema poeg Aage sai Nobeli 53 aastat pärast isa: aatomituuma tilgamudeli uurimise eest, mille Niels Bohr teiste seas välja pakkus.

Praegu valitseb Carlsbergis selle Teaduste Akadeemiale kuuluva maja ümber rahu ja vaikus. 1937. aastal, mil Mussolini ja Hitler olid sõbrunenud ning Itaalias kehtestati rassiseadus, osales juuditariga abielus olev ja paljusid juute Saksamaalt välja aidanud Bohr tolleks ajaks surnud sõbra, Mussolini hea tuttava ja fašistliku partei ladvikusse kuulunud Gulielmo Marconi kodulinnas Bolognas füüsika ja eksperimentaalse bioloogia konverentsil.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles