ÜRO püüab tagada inspektorite pääsu Doumasse (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olukord Doumas.
Olukord Doumas. Foto: Hassan Ammar/AP/Scanpix

ÜRO julgeolekueksperdid peavad läbirääkimisi Süüria ja Venemaa võimudega rahvusvaheliste keemiarelvainspektorite turvalise juurdepääsu üle väidetavasse keemiarelvarünnaku paika pärast seda, kui ettevalmistusmissioon teisipäeval tule alla sattus.

Keemiarelva rahvusvahelise järelevalveorganisatsiooni meeskond ei ole saanud alustada välitöid Doumas, kus 7. aprillil hukkus arvatavas gaasirünnakus kümneid inimesi. Lääneriigid on hoiatanud, et president Bashar al-Assadi režiim võib püüda kõrvaldada olulisi asitõendeid.

ÜRO julgeolekuosakond (UNDSS) teatas, et püüab korraldada ekspertide sõitu Doumasse nii vara kui võimalik. «UNDSS peab praegu Damaskuses kõnelusi Süüria Araabia Vabariigi ja Venemaa sõjaväepolitsei esindajatega selle üle, kuidas kiirendada ja jõustada julgeolekumeetmeid Douma teatud paikades,» seisis ÜRO julgeolekunõukogule saadetud raportis.

Keemiarelva Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) meeskond saabus Süüriasse vaid mõni tund enne USA, Prantsusmaa ja Suurbritannia õhulööke.

Kuid eile märkis organisatsioon, et turvaprobleemid on takistanud ekspertide sõitu Doumasse, mis oli mässuliste kontrolli all enne, kui režiimiväed selle läinud nädalal täielikult tagasi vallutasid.

USA, Prantsusmaa ja Suurbritannia on süüdistanud Assadi režiimi arvatavate keemiarünnakute korraldamises, kuid Venemaa ja Süüria on eitanud mürkgaaside kasutamist Doumas.

ÜRO raporti kohaselt sõitis julgeolekumeeskond teisipäeval Vene sõjaväepolitsei saatel kahele objektile.

Teisel objektil kärgatas plahvatus ning UNDSS-i meeskonna ja Vene sõjaväepolitsei pihta avati tuli, märgiti raportis, mille kohaselt õnnestus meeskonnal siiski turvaliselt Damaskusesse jõuda.

OPCW juht Ahmet Üzümcü sõnul näitas vahejuhtum veel kord äärmiselt ebastabiilset keskkonda, milles eksperdid töötama peavad.

Ta lisas, et meeskond viiakse Doumase vaid UNDSS-i heakskiidul ja takistusteta juurdepääsu korral arvatava keemiarünnaku paikadele.

Süüria suursaadik ÜRO-s Bashar Jaafari ütles teisipäeval ÜRO Julgeolekunõukogule, et OPCW eksperdid alustavad tööd kohe, kui ÜRO julgeolekumeeskond selleks loa annab.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles