Video: antisemiitlik rünnak šokeeris Berliini (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kippah't kandev mees.
Kippah't kandev mees. Foto: Alexander Ryumin/TASS/Scanpix

Usujuhid ja poliitilised liidrid on hukka mõistnud Berliinis aset leidnud rünnaku, mille sihtmärgiks olid kaks traditsioonilist juudimütsi ehk kippah't kandnud meest. 

Videol on näha kuidas üks kolmest kahtlusalusest ohvreid verbaalselt ründab ja seejärel püksirihmaga lööb. Ründaja karjus ka araabia keeles «juut!». Iisraelist pärit Adam väitis, et ohvrid üritasid tulutult ründajaid eirata.

«Üks neist muutus väga agressiivseks ja jooksis püksirihma hoides minu poole,» ütles Adam. «Sellel hetkel mõistsin, et pean seda filmima. Tahtsin, et mul oleks politsei, Saksamaa rahva ja maailma jaoks tõend sellest, kui õudne on tänapäeval juudina Berliini tänavatel liikuda,» sõnas ohver.

Adam ütles, et ta on iisraellane, kes kasvas üles araablaste perekonnas. Ta kinnitas väljaandele Deutsche Welle, et pole tegelikult juut. Tema sõnul oli kippah kingitus ühelt sõbralt, kes hoiatas, et selle avalikult kandmine pole turvaline. Kippah kandmine oli mehe jaoks eksperiment.

Ta lisas, et tänaval olnud 50 inimesest pakkus abi vaid üks naine. Samas sai mees enda sõnul palju toetust politseilt ning sotsiaalmeediast.

Filmitud video levis kiiresti ning ärritas Saksamaa juudi kogukonda. Juudid on pikalt kurtnud, et antisemiitlikud intsidendid on Saksamaal aina sagedasemaks muutumas. Kogukonna juht Josef Schuster ütles, et hoiatas juba kolm aastat tagasi araablaste naabruskondadesse kippah' kandmise eest.

«Nüüd nägime intsidenti trendikas ja jõukas naabruskonnas. See esindab uut dimensiooni,» ütles Schuster. Ta loodab, et video abil suudetakse ründajad tuvastada ning ootab, et neid karistataks vastavalt seadustele.

Kuigi Saksamaa valitsus väidab, et suuresti vastutavad antisemitismi eest paremäärmuslased, siis juutide hinnangul on sellist suhtumist aina rohkem märgata ka moslemi kogukondades. Aastas toimub valitsuse sõnul umbes 1500 antisemiitlikku rünnakut.

Liidukantsler Angela Merkeli sõnul tuleb antisemiitlike juhtumitega kindlameelselt võidelda. Välisminister Heiko Maasi hinnangul ei tohi juudid end Saksamaal enam kunagi ohustatuna tunda ja sellised rünnakud on vastuvõetamatud.

Paljusid šokeeris ka rünnaku toimumispaik. Prenzlauer Bergi naabruskonnas asuv Helmholmplatz on tuntud jõuka piirkonnana. Seal asuvad keskkonnasõbralikud poed, veinipoed ja trendikad restoranid. Seetõttu ei suudetud uskuda, et püksirihmaga piitsutamine leidis aset just Prenzlauer Bergis.

«Eeldaks, et sellised asjad toimuvad äärelinnas või vägivaldsetes piirkondades. Aga siin...ma ei mõista,» ütles üks kohalik naine Deutsche Wellele.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles