Siberi teadlased nõuavad Putinilt Siberisse tõelise Silicon Taiga rajamist

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladivostoki piiridesse kuuluv Russki saar, kus asub ka Venemaa Föderaalne Kaug-Ida Ülikool. Pilt on illustreeriv.
Vladivostoki piiridesse kuuluv Russki saar, kus asub ka Venemaa Föderaalne Kaug-Ida Ülikool. Pilt on illustreeriv. Foto: Juri Smitjuk/TASS/Scanpix

Vene Teaduste Akadeemia Siberi osakonna juhataja esitas president Putinile ambitsioonika plaani rajada Vene Kaug-Itta Ränioru analoog Ränitaiga, kirjutab Siberian Times.

Presidendile esitatud ettepanekus kutsus ta riiki üles kiirendama Novosibirski ja Tomski teaduskeskuste arengut ja rõhutas, et võivad garanteerida juba kümne aastaga «Ränitaiga» valmimist. Esimesi käegakatsutavaid tulemusi võiks seejuures oodata juba kolme kuni viie aasta jooksul. Juhul, kui kõik õigesti teha, võiks seejuures oodata investeeringutele kuni 100-kordseid kasumeid.

Nagu kirjutab Siberian Times, nõustus ettepanekuga ka Vene Teaduste Akadeemia president Aleksandr Sergejev, kes tõi lisaks välja riigi Vaikse ookeani äärse piirkonna arendamise vajaduse – tegemist on Venemaale strateegiliselt olulise alaga, kust valdav enamik noori aga lahkub. Probleemi lahendamiseks tuleks sinna luua uusi tõmbekeskusi ja häid elutingimusi.

Konkreetsemate ettepanekutena toodi välja kolm projekti:

  • Tuumameditsiini keskuse pilootprojekt
  • Ulatuslik Vaikse ookeani süvavee-ressursside uurimise projekt
  • Elektronide kiirendi ehk sünkrotroni ehitamine Jaapani Meres asuvale, halduslikult Vladivostoki koosseisu kuuluvale Russki saarele, kus asub ka Föderaalne Kaug-Ida Ülikool

Kuidas Putin ettepanekutele reageeris, selle kohta ei ole aga midagi teada. Õigupoolest on Novosibirski teaduslinnaku kirjeldamisel Ränitaiga nimetusega mängitud uba 1990ndate lõpust saadik. Värske pöördumisega loodavad teadlased astuda samme, et saavutada tõelise teaduskeskuse rajamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles