Suri metropoliit Kornelius (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metropoliit Kornelius.
Metropoliit Kornelius. Foto: Jaanus Lensment

Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku (MPEÕK) eestseisja metropoliit Kornelius suri täna 93-aastasena.

Korneliuse surmast andis teada MPEÕK oma sotsiaalmeedia kontol.

Metropoliit Korneliuse kodanikunimi oli Vjatšeslav Vassiljevitš Jakobs. Ta sündis 19. juunil 1924 Tallinnas.

Kornelius kandis aastatel 1990–1992 ta tiitlit Tallinna ja Eesti piiskop, aastatel 1992–1995 Tallinna ja kogu Eesti piiskop, aastatel 1995–2000 Tallinna ja kogu Eesti peapiiskop ning aastast 2000 on tema ametlikuks tiitliks Tallinna ja kogu Eesti metropoliit.

Aastatel 1960–1990 teenis ta preestrina Tallinna Nõmme Ristija Johannese kogudust.

President Kersti Kaljulaid avaldas kaastunnet metropoliidi lähedastele.

Ka Tallinna Linnavolikogu esimees Mihhail Kõlvart ja linnapea Taavi Aas avaldavad sügavat kaastunnet seoses Tallinna ja kogu Eesti metropoliit Korneliuse lahkumisega. «Teade Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku eestseisja, Tallinna ja kogu Eesti metropoliidi Korneliuse lahkumisest täidab meie hinge sügava kurbusega,» sõnasid linnajuhid. «See on korvamatu kaotus Tallinnale ja kogu Eestile. Meie südameis jäävad alatiseks soojad mälestused metropoliit Korneliusest, kui äärmiselt lahkest inimesest. Avaldame siirast kaastunnet lähedastele ja kõigile Õigeusu kiriku liikmetele seoses metropoliidi lahkumisega.»

Metropoliit Kornelius oli Tallinna teenetemärgi kavaler aastast 2005.

EELK Peapiiskop Urmas Viilma ütles järelehüüdes Korneliusele, et Eestis sündinud ja siin peaaegu kogu oma elu vaimulikku teenimistööd teinud metropoliit Kronelius oli heaks sõbraks ja vaimulikuks vennaks Eesti Evangeelsele Luterlikule Kirikule ja tema juhtidele. «Avaldan Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku nimel sügavat kaastunnet Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirikule ja selle kiriku Eestis elavatele õigeusklikele õdedele ja vendadele Tallinna ja kogu Eesti metropoliidi Korneliuse surma puhul,» kirjutas Viilma.

«Metropoliit Korneliuse teenimistööd iseloomustab püüdlus oikumeenia, rahu, õigluse ja üksmeele poole ning siiras ja soe armastus oma kiriku, tema liikmete ja Kristuse vastu. Austan lugupidamisega kristliku venna ja Eesti ühe suurima toetajaskonnaga kiriku juhi mälestust ning palun talle rahulikku puhkust ning rõõmsat ärkamist igavesel hommikul.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles