Prantsusmaa hakkab esmakordselt Eesti õhuruumi valvama Ämarist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
02.03.2018. Ämari, Harjumaa. FOTO: EERO VABAMÄGI/POSTIMEES
02.03.2018. Ämari, Harjumaa. FOTO: EERO VABAMÄGI/POSTIMEES Foto: Eero Vabamaegi/Postimees/

Mai alguses võtab NATO õhuturbemissiooni Ämaris üle Prantsusmaa õhuväe lennusalk. Tegemist on esimese korraga, kus missioonil osaleva Prantsusmaa õhuväe hävitajad paiknevad Eestis.

Prantsusmaa õhuvägi on varem Balti õhuturbemissioonil osalenud kuuel korral, kuid viiel korral paiknes üksus Leedus Šiauliai õhuväebaasis ning ühe korra Poolas Malborkis. Seega on tegu esimese korraga, kus Balti õhuturbemissioonil osaleva Prantsusmaa õhuväe hävitajad paiknevad Eestis Ämari lennubaasis.

Prantsusmaa õhuväe lennusalk võtab missiooni Itaalia lennusalgalt üle mai alguses. Prantsusmaa õhuväe lennusalk kasutab Balti riikide õhuruumi valvamiseks nelja hävitajat Mirage 2000-5, seisab NATO koduleheküljel. Eskadrilli «Cigognes» kodubaasiks on Luxeuil õhubaas Ida-Prantsusmaal. Eestisse paigutatava kontingendi suurus on umbes sada sõjaväelast.

2. mail võtab Leedus Šiauliais Taani õhusalgalt valvekorra üle hävitajaid F-16M kasutav Portugali õhuväe lennusalk. Lisaks saadab Hispaania Šiauliaisse kuus hävitajat Eurofighter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles