Ukraina soovib õigeusukirikut Moskvast sõltumatuks muuta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oikumeeniline patriarh Bartolomeus.
Oikumeeniline patriarh Bartolomeus. Foto: Murad Sezer / Reuters / Scanpix

Ukraina parlamendi heakskiidu saanud eelnõu kohaselt muutuks Ukraina õigeusukirik Moskvast sõltumatuks, et vähendada nii Venemaa sekkumist riigi siseasjadesse.

Ukraina parlament toetas 268 poolthäälega eelnõud, millega eraldada Ukraina õigeusu kirik Moskva partiarhaadi otsesest alluvusest.

Ukrainas laialdase järgijaskonnaga Moskva partiarhaat on osa Vene õigeusukirikust. Kiiev peab seda aga Kremli võimupikenduseks.

President Petro Porošenko kohtus eelmisel nädalal Istanbulis Konstantinoopoli oikumeenilise patriarhi Bartolomeusiga, et arutada Ukraina kirikule iseseisva staatuse andmist.

«Ühtsus on meie peamine relv võitluses Vene agressori vastu,» teatas Porošenko parlamendile. «See küsimus laieneb usuasjadest palju kaugemale. See puudutab meie sõltumatust Moskvast.»

Patriarhi esindaja ei soovinud asja kommenteerida, kuid Porošenko sõnul sai ta Bartolomeusilt heakskiidu.

Moskva patriarhaadi välisasjade esindaja teatas, et Vene ja Ukraina õigeusu kirikud on üks ja seetõttu ei saa ükski kirik ennast autonoomseks kuulutada.

Kremli kõneisik Dmitri Peskov lausus, et Moskva on kirikute lõhestamise katsele vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles