USA: Süüria režiimil on jätkuvalt piiratud võime keemiarünnakuteks (9)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA õhurünnakud Süüria peallinnale Damaskus.
USA õhurünnakud Süüria peallinnale Damaskus. Foto: Hassan Ammar/AP

Süüria režiim on jätkuvalt võimeline läbi viima keemiarünnakuid, kuid piiratud ulatuses, teatas USA kaitseministeerium.

Ühendriikide sõjaväe ühendstaabi direktor kindral Kenneth McKenzie ütles Pentagonis ajakirjanikele, et Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimil on mitmel pool riigis asuvates rajatistes järel keemiarelvavõimete jäänukid. «Neil on võime viia tulevikus läbi piiratud rünnakuid,» sõnas McKenzie ja lisas, et praegu pole märke sellest, et režiim valmistaks ette uut keemiarünnakut.

USA, Suurbritannia ja Prantsusmaa korraldasid laupäeva varahommikul ühisoperatsiooni Süüria keemiarelvarajatiste vastu. Rünnak korraldati vastuseks arvatavale keemiarünnakule Damaskuse lähistel Doumas 7. aprillil, kus aktivistide teatel hukkus üle 40 inimese.

Ühendriikide kindral hoiatas samas Süüria režiimi, et see «peaks uusi keemiarünnakuid kaaludes vaatama üle oma õla ja muretsema, et me jälgime neid ja meil on võime vajaduse korral neid uuesti rünnata».

Lääneriikide raketid tabasid 14. aprillil kolme Süüria keemiarelvaobjekti, mis hävisid täielikult, selgub Pentagoni avaldatud fotodest. «Me saavutasime nende kolme sihtmärgi vastu soovitud edu. Usun, et neis rajatistes oli kloori ja ilmselt ka sariini.» 

McKenzie sõnul on Süüria režiim naasnud «normaalsuse juurde». «Ma ei arva, et me püüdsime nende löökidega muuta Süüria konflikti strateegilist tasakaalu. Me püüdsime anda õppetunni, et naisi ja lapsi gaasitada on halb praktika,» ütles USA ühendstaabi direktor.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles