Assad saatis Prantsusmaa presidendilt saadud teenetemärgi tagasi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auleegioni ordeni tagastamine Rumeenia saatkonnas.
Auleegioni ordeni tagastamine Rumeenia saatkonnas. Foto: HO / AFP/Scanpix

Süüria tagastas Prantsusmaale prestiižse Auleegioni ordeni. President Bashar Al-Assad väitis, et ei kavatse kanda ordenit, mis on pärit «Ameerika orjadelt» ehk Prantsusmaalt.

Mõni päev varem teatas Prantsusmaa, et protseduurid teenetemärgi äravõtmiseks olid juba algatatud. Sõbralikest suhetest ei saa olla juttugi, sest alles eelmisel nädalal võttis Prantsusmaa koos Suurbritannia ja USAga osa vasturünnakutest Süüriale. Lääneriikide andmete kohaselt kasutas Assad nädal aega varem Douma linnas keemiarelva. Assad on keemiarelva kasutamist eitanud ja väitnud, et süüdistused on fabritseeritud.

Bashar al-Assad.
Bashar al-Assad. Foto: Mikhail Klimentyev/TASS/Scanpix

Orden tagastati Prantsusmaale Damaskuses asuva Rumeenia saatkonna kaudu. Al-Assad sai Auleegioni ordeni kõrgeima klassi ehk suurristi 2001. aastal, mil tõusis pärast oma isa surma Süüria liidriks. Prantsusmaa president oli tol ajal Jacques Chirac.

Süüria välisministeerium teatas avalduses: «Välisministeerium on tagastanud Prantsusmaale Auleegioni ordeni suurristi, mis anti president Assadile. President Assadi jaoks pole au kanda teenetemärki, mille andis orjariik ja USA järgija, kes toetab terrorismi.»

Auleegioni ordeni saab igal aastal umbes 3000 inimest, kes on osutanud teeneid Prantsusmaale, kaitsnud inimõigusi, pressivabadust või võidelnud mõne sarnase eesmärgi nimel. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles