Venemaa ÜRO saadik: Briti võimud mürgitasid koomas olnud Julia Skripali (41)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julia Skripal.
Julia Skripal. Foto: HANDOUT / REUTERS/Scanpix

Venemaa suursaadik ÜRO juures väitis julgeolekunõukogu kohtumisel, et Briti võimud manustasid koomas olnud Julia Skripalile mingit mürki.

Vassili Nebenzja.
Vassili Nebenzja. Foto: Eduardo Munoz / Reuters/Scanpix

Vassili Nebeznja sõnul manustati naisele «mürgist ainet» ajal, mil ta Salisbury haiglas koomas oli. Nebeznja süüdistus baseerus Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) raportil. Sealt selgub, et Julia verest leiti 18 päeva pärast mürgitamist lahustumata keemilist ainet. Väidetavalt ei leitud sama mürki tema isa Sergei Skripali verest.

Kolmapäeval süüdistas Venemaa delegatsioon OPCW juures, et Britid viisid Julia Skripali koomasse vaid selleks, et tema tervisega manipuleerida. London lükkas sellised väited ümber.

OPCW uuris hiljuti Skripalide mürgitamise juhtumit. Kinnitati Briti uurimise tulemusi, mille kohaselt kasutati Nõukogude Liidus arendatud närvimürki Novitšok. OPCW raportis ei mainita närvimürgi päritolu, aga salastatud osas on kinnitatud, et mürgitamiseks kasutati just seda närvimürki. Sergei ja Julia Skripal mürgitati 4. märtsil Suurbritannias Salisbury linnas. 

Praeguseks on Julia Skripal haiglast välja saanud. Sergei on endiselt arstide järelevalve all, väidetavalt paranemas.

Lääneriigid on veendunud, et Skripalide mürgitamise taga oli Venemaa. Pärast intsidenti puhkes tõsine diplomaatiline konflikt ja välja saadeti mitu Venemaa diplomaati ning luurajat. Venemaa vastas peegelmeetmetega. 

Kommentaarid (41)
Copy
Tagasi üles