Video: Itaalia koolilapsed terroriseerisid õpetajat (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalias ründasid õpilased õpetajat.
Itaalias ründasid õpilased õpetajat. Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Itaalia politsei uurib Toscanas Lucca linnas aset leidnud vahejuhtumit, mille käigus ähvardasid õpilased õpetajat ja nõudsid temalt paremaid hindeid.

Carrara tehnikainstituudis filmitud videoklipp jõudis kohalikule ajalehele Il Tirreno. Videol on näha poissi, kes kummardub üle õpetaja laua ja ütleb: «Ära aja mind närvi...pane kuus (positiivne hinne).» Samuti on näha, kuidas õpilane üritab õpetajalt ära võtta tahvelarvutit, kus hinded kirjas on.

Kui õpetaja tahvelarvuti enda kätte haarab ja püsti tõuseb, näitab poiss tema suunas näpuga ja lausub: «Sa pole midagi aru saanud. Kes siin ülemus on? Kes ülemus on? Lasku põlvili.»

Avalikuks on tulnud ka teine video, millel on näha sama poissi, kes omale mootorrattakiivri pähe tõmbab ja õpetajat sellega puksib. Ülejäänud õpilased karjuvad ja naeravad terroriseeriva õpilase tegude peale ning liituvad ka ise kiusamisega, tühjendades õpetaja lauale prügikaste.

Politseiga võttis ühendust õppeasutuse direktor, kelle sõnul kiusu ohvriks langenud õpetaja vahejuhtumitest ette ei kandnud. Direktor Cesare Lazzarri sai kiusamisest teada sotsiaalmeedia vahendusel ning mehe sõnul olid tema esimesteks reaktsioonideks viha ja üllatus.

Asjaga seotud õpilased võidakse koolist kuni õppeaasta lõpuni kõrvaldada ja see tähendaks, et osad neist kukuksid läbi. Direktori sõnul on peamist kiusajat ka varem korduvalt karistatud ja õppetööst kõrvaldatud.

Lazzarri hinnangul võib sotsiaalmeedia õpilaste halba käitumist julgustada, pakkudes suuremat «lava» oma lolluste eksponeerimiseks.

Sarnase kohtlemise osaliseks on saanud ka õpetajad mujal Itaalias. Samuti sel nädalal ringlema hakanud videos võib näha, kuidas Rooma tehnikainstituudi õpilane ähvardab õpetaja happe sisse visata ja ütleb: «Ma saadan su haiglasse, härra.»

Itaalia haridusminister Valeria Fedeli soovitas mõlemal koolil õpilasi karmilt karistada. Ta soovitas karistus määrata ka neile, kes intsidente filmisid ja neile, kes videoid internetis jagasid. Õpetajate sõnul pole aga praegused karistusmeetmed piisavad. Õpilaste kõrval on õpetajatele kallale tunginud ka lapsevanemad.

Õpetajate ühendus algatas sel kuul petitsiooni, lootes luua seaduse, mis karistaks õpetajate ründamise eest karmilt. Siiani on toetuseks allkirja andnud 58 000 inimest.

Selle aasta esimeste kuude jooksul on teatatud 24 õpetajate vastu suunatud rünnakust. Näiteks Sitsiilias ründasid kaks lapsevanemat kehalise kasvatuse õpetajat, kes murdis rünnaku tagajärjel kaks roiet. Casertas ründas üks 17-aastane õpilane oma õpetajat noaga ja haavas teda näkku.

Alessandrias teibiti liikumisraskustega õpetaja tooli külge ning õpilased hakkasid seejärel tooli ringi sõidutama. Selle juhtumi järel kõrvaldati õppetööst kogu klass.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles