Hiigeltehing Jaapani ja USA sõjatöösturi vahel võib sünnitada seninägematu hübriid-sõjalennuki (10)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lockheed Martin F-22 Raptor.
Lockheed Martin F-22 Raptor. Foto: PETER NICHOLLS / REUTERS

Jaapani kaitseministeerium ja USA sõjatööstur Lockheed Martin hauvad väidetavalt suurtehingut, mille käigus tahetakse luua hübriid-hävituslennuk USA parimatest varghävitajatest F-22 Raptor ja F-35 Lightning II.

Väljaande Reuters kogutud andmete põhjal on Jaapani kaitseministeerium kohtunud juba mõnda aega vaikselt mitme suure sõjatöösturiga nagu Boeing ja Lockheed Martin, et arutada Jaapani esimese varghävitaja loomist.

Mitme allika sõnul on aga Lockheedi esindajad käinud juba Jaapani ametnikega kohtumas ja lubanud neile hävitajat, mis oleks hübriid USA senistest parimatest hävituslennukitest F-22 ja F-35. Mõlemat toodab Lockheed ise. Uus lennuk peaks oma võimekuselt ületama aga mõlemad.

Kuidas selline lennuk sündida võiks, on praegu raske öelda, sest USA võimud on seadusega keelanud F-22 sees kasutatava tehnoloogia eksportimise. Seega peaks saama Lockheed USA valitsuselt eriloa ja praegu pole sugugi selge, et nad selle saada võiks.

Lockheed on kõnelusi Jaapani valitsusega kinnitanud ja paistab uskuvat, et selle loa nad ka saavad.

F-22
F-22 Foto: Staff Sgt. Colton Elliott / DoD/Sipa USA
F-35
F-35 Foto: Xinhua / Xinhua/Sipa USA

Jaapani õhuvägi koosneb praegu juba üpris vanaks jäänud Mitsubishi F-2 ja Mitsubishi F-15J hävitajatest, mis on loodud koostöös USAga. Mõlemad lennukid on tegelikult vastavalt Jaapani vajadustele modifitseeritud versioonid USA hävitajatest F-16 Fighting Falcon and F-15 Eagle.

Tokyo on töötanud juba mõnda aega kodumaise varghävitaja F-3 kallal (varasema nimega Mitsubishi X-2) ja valmistanud isegi ühe prototüübi, kuid programm osutus niivõrd kalliks (350 miljonit dollarit), et jaapanlased kandsid kogu projekti selle aasta alguses maha.

X-2 Shinshin prototüüp.
X-2 Shinshin prototüüp. Foto: Kyodo / Reuters

Jaapan plaanib praeguse seisuga tellida oma õhuväe moderniseerimiseks USA-lt umbes 60 F-35 hävitajat. Arvestades aga, et Jaapani vajadused erinevad mõnevõrra USA omadest ning kuna Hiina matab praegu üüratuid ressursse oma õhuväe moderniseerimisse, siis tahab Tokyo veelgi uuemat lennukit ilmselt juba 2030. aastaks.

Potentsiaalsest koostööst uut tüüpi Jaapani hävitaja arendamisel on huvitatud ka Boeing (F/A-18E/F Super Hornet) ja Ühendkuningriikide BAE Systems (Eurofighter Typhoon).

Mis iganes ei saa ka järgmiseks Jaapani varghävitajaks, peab see olema võimeline konkureerima praegu Hiina välja töötamisel oleva Shenyang J-31 viienda generatsiooni hävitajaga ja venelaste arendusjärgus oleva Sukhoi Su-57 viienda generatsiooni hävitajaga.

J-31
J-31 Foto: Xinhua / Xinhua/Sipa USA
Su-57
Su-57 Foto: Grigoriy Sisoev / Sputnik
Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles