Meedia: G7 valmistab ette karmi Vene-vastast avaldust (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
G7 riikide välis-ja kaitseministrid ning ELi kõrge esindaja Kanadas.
G7 riikide välis-ja kaitseministrid ning ELi kõrge esindaja Kanadas. Foto: LARS HAGBERG / AFP /Scanpix

G7 välisministrite Toronto kohtumise lõppavaldus tuleb Vene välispoliitika suhtes, eriti Ukraina ja Süüria küsimustes karm, edastas meedia, viidates informeeritud allikatele, samas tahavad ministrid uksed koostööks Venemaaga hulgas tähtsates rahvusvahelistes küsimustes paokile jätta.

«Avalduse toon Venemaa tegevuse suhtes tuleb karm. Samas peab sellest olema aru saada, et uksed koostööks on avatud. Kui tahate, et teisse suhtutaks kui suurriiki, siis tehke koostööd,» ütles üks ametnik.

Saksa välisminister Heiko Maas kutsus Venemaad üles koostööle Süüria kriisi lahendamisel.

«Teame, et Süüria olukorda ei lahenda Venemaa osaluseta. Kuid vajame vastu konstruktiivseid ettepanekuid,» ütles ta ajakirjanikele.

Allikate sõnutsi ei kavatse ministrid arutada uusi Vene-vastaseid sanktsioone, kuid need võivad kõne alla tulla kahepoolsetel kohtumistel.

Kanada välisministeerium säutsus Twitteris: «Minister Chrystia Freeland ja G7 välisministrid kinnitasid, et austavad rahvusvahelistel reeglitel, sh riigi ala terviklikkusel rajanevat maailmakorda. Venemaale tema vastuvõetamatu tegevuse eest Ukraina suhtes pandud sanktsioonid jäävad jõusse.»

Ukraina välisminister Pavlo Klimkin, kes mõnele nõupidamisele kutsuti, ütles Kanada meediale, et ühine võitlus Ukrainaga annab demokraatlikule kogukonnale parema mõistmise, kuidas Venemaa püüab läänt õõnestada. Pärast G7 ministrite mitteametlikku kohtumist ütles Klimkin meediale, et Toronto läbirääkimistel suhtutakse Ukrainasse kui vaba maailma lahutamatusse ossa.

Lisaks Venemaale kavatsetab G7 arutada Korea poolsaare tuumavabaks muutmist, olukorda Süürias ja lähikonnas, terroritõrjet, sealh küberkeskkonnas, massihävitusrelvade leviku tõkestamist ning samuti Palestiina-Iisraeli tüli.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles