Euroopa Nõukogu parlamendiliikmeid kahtlustatakse ulatuslikus korruptsioonis (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pedro Agramunt.
Pedro Agramunt. Foto: Alexei Danichev / Scanpix

Mitu Euroopa Nõukogu parlamentaarse assamblee liiget rikkus organisatsiooni eetikareegleid ning neid kahtlustatakse korruptsioonis, vahendab Guardian. 

Prantsusmaal Strasbourgis asuvas Euroopa Nõukogus 10 kuud kestnud sisejuurdlus uuris häälte ostmist ja keskendus Aserbaidžaanile.

Tegu on ühe Euroopa vanima inimõigusorganisatsiooniga, mis loodi 1949. aastal ja millel on 47 liikmesriiki. Selle parlamentaarne assamblee (Pace) koosneb liikmesriikide parlamentide poliitikutest.

Aserbaidžaan liitus Euroopa Nõukoguga 2001. aastal. Pace algatas läinud aastal juurdluse uurimaks väiteid, et endised ja praegused organisatsiooni liikmed hääletasid raha ja luksusesemete eest Aserbaidžaani autoritaarse režiimi vastu suunatud kriitika vähendamise poolt.

219 lehekülge pikk raport avaldati eile õhtul. Kolmest kohtunikust koosnenud paneel leidis, et osa endisi ja praeguseid Pace’i liikmeid osales korruptsioonis.

Kohtunikud keskendusid oma juurdluses küll Aserbaidžaanile, kuid  kuulsid sarnaseid teateid ka Venemaa, Ukraina ja Türgi kohta.

Kohtunike sõnul avastati selle käigus, et Pace’i president Pedro Agramunt osales korruptsioonis, et kindlustada endale võtmetähtsusega positsioon parlamendi parempoolses grupis.

Hispaaniast pärit Agramunt oli sunnitud 2017. aastal Pace’i presidendiametist lahkuma pärast tema vastu korraldatud umbusaldushääletust.

Euroopa Nõukogu ei ole Euroopa Liidu institutsioon ja seda ei tohi segamini ajada Euroopa Liidu Nõukoguga, mida mõnes dokumendis samuti nimetatakse Euroopa Nõukoguks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles