Vastloodud teatri esilavastuseks on «Hamleti» motiividel lugu

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen lavastusest ERMi viinaköögis, esiplaanil Karl Edgar Tammi.
Stseen lavastusest ERMi viinaköögis, esiplaanil Karl Edgar Tammi. Foto: Gabriela Liivamägi

​2. mail esietendub Tartu Uues Teatris Andželika Roška näidend «Hauakaevaja», mille lavastab Gruusiast pärit lavastaja Irakli Gogia. Gogia on lavastanud varasemalt Tartus 2014. aastal M. Bulgakovi «Morfiumi» ning 2015.aaasta «Medea».

Hamleti motiividel põhinev lavastus «Hauakaevaja» toob lavale andeka, Shakespeare'i mõõtu näitleja, kellele pole antud võimalust ennast näidata. Hamleti kuulus küsimus «"olla või mitte olla» asendub näitleja jaoks dilemmaga «olla või mitte olla laval». Näitleja etendab oma dramaatilise loo, oma Opheliast/Stellast, oma tiibadest ja potentsiaalist, mille elu ja teater on lühemaks lõiganud.

Lavastaja Irakli Gogia: «Lavastuse puhul on oluline, et tegeletakse enesetransformatsiooniga. Laval toimuva kaudu saab transformeerida ka vaatajat, et lõpuks muutuks maailm paremaks kohaks.»

Lavastus on ka alguspunktiks uuele teatrile. nullteater loodi mitteametlikult juba 1992. aastal, mil etendus S. Becketti novelli järgi Kalev Kudu monolavastus «Väljavisatu». nullteatri esteetikat järgides on Eestis etendunud J. Liivi ja H. Visnapuu luuleeetendused, zenbuddistlikest koanidest rituaal- etendus «...lumi just on langenud üle Yoshino küla» ning etendus jaapani kyogennidest (koostöös Tartu Lasteteatriga, Võru teatriga ning Tartu Üliõpilasteatriga).

  • Etendused toimuvad Tartu Uue Teatri väikeses saalis 2., 11., 12 ja  22. mail kell 19:00.
  • Lavastaja, heli- ja valguskujundus: Irakli Gogia (Gruusia), Teksti autor Andželika Roška, Tõlkija Aare Pilv
  • Laval: Karl Edgar Tammi (Teater Must Kast), Mira Gaydarova (Bulgaaria)
  • Kestus: 45 min
  • Produktsioon: nullteater
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles