Andres Adamson: panganduse algusest Eestis

Andres Adamson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ajaloolane Andres Adamson kirjutab Eesti panganduse sünniaegadest ning sellest, kuidas kukkus saja aasta eest välja nii, et üks Eesti rahvuslikke sümboleid Estonia teater ehitati valmis Vene rahaga.

Peagi saabub Eesti kommertspanganduse 150. sünnipäev. 18. juunil 1868 kinnitas Vene impeeriumi senat nimelt Tartu Panga põhikirja, mis oli formaalselt esimene kommertspank Eestis. Kuid tõesti vaid formaalselt.

Pank jätkas juba terve sajandi, alates 1763. aastast tegutsenud laenu- ja diskontokassa tööd. Viimane oli vahendanud laene ja makseid vaid Tartu mõlema, Maarja ja Antoniuse gildi liikmetele ja nende vahel. Läbi kesk- ja uusaja olid kohalike rahaasutuste, laenuandjate, vekslite rahaks vahetajate ja sissenõudjate, vajadusel toetajate, hoolekandjate jne rollis olnud gildid ja tsunftid, talurahva seas kogukonnad, katoliku ajal kirik. Muidugi ka elukutselised rahavahetajad ja liigkasuvõtjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles