Kuidas läheb uue südame saanud Eesti inimestel

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kardioloogi Märt Elmeti patsient Natalja Mihhailova sai uue südame 2016. aastal.
Kardioloogi Märt Elmeti patsient Natalja Mihhailova sai uue südame 2016. aastal. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Viimase paari aasta jooksul on Soomes uue südame saanud seitse Eesti elanikku, viimane lõikus toimus märtsis ning patsient sai koju alles hiljaaegu.

«Tartu Ülikooli kliinikumist suunatud patsientidele on nüüd Soomes tehtud viis südamesiirdamist,» rääkis kliinikumi kardioloog Märt Elmet. Kahele patsiendile siirdas koos Soome kolleegidega südame Põhja-Eesti regionaalhaigla südamekirurg Günter Taal.

Jaanuaris sai uue südame eestlanna, märtsis siirati uus süda Eesti mehele, kes poolteist nädalat tagasi lubati kodumaale. Elmeti sõnul tunneb patsient end hästi. Jaanuaris uue südame saanud naine läks tööle tagasi kaks kuud pärast operatsiooni.

2015. aastal uue südame saanud naine õpib praegu ametikoolis uut eriala, sama aasta detsembris uue südame saanud naine töötab täiskoormusel.  

Juulis 2016 sai uue südame 16-aastane tüdruk, kes õpib praegu gümnaasiumis.

Eelmise aasta detsembris uue südame saanud 15-aastane poiss on taas koolis ning valmistub lõpetama põhikooli. Dr Elmeti sõnul tehti tema südame siirdamisel esimest korda koostööd Helsingi lastehaiglaga. «Väliselt on tegemist samasuguse südamesiirdamisega, kuid laste jaoks toimib täiesti eraldi süsteem ja seetõttu on paljud meditsiinilised otsused erinevad,» rääkis kardioloog. Tema sõnul oli tegu uue ja keeruka väljakutsega.

Põhja-Eesti regionaalhaiglas on ootejärjekorras kolm patsienti, kaks patsienti on ootel kliinikumil. «Lisaks on mitu patsienti ootejärjekorda võtmiseks uurimisel ja ette valmistamisel. See viimane on samuti aeganõudev ja keerukas tegevus,» sõnas kardioloog.

Esimese eestlasena sai uue südame Kristin Aavakivi, kellel tehti siirdamine 2006. aasta 7. märtsil Roomas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles