Eesti plaanib avada esindused Ungaris, Ühendemiraatides ja USA läänerannikul

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Budapest
Budapest Foto: LASZLO BALOGH/REUTERS

Välisministeerium kavatseb valitsuse heakskiidu saanud riigieelarve strateegias ettenähtud lisasummade arvel taasavada Eesti saatkonna Ungaris Budapestis, luua esindused Araabia Ühendemiraatides (AÜE) ja USA läänerannikul ning tõsta diplomaatide palkasid, ütles välisminister Sven Mikser.

«Valitsuse soov on tugevdada /---/ välisministeeriumi võimekust Eesti jaoks oluliste välis- ja julgeolekupoliitiliste prioriteetide realiseerimisel, aidata tagada meie inimeste heaolu ja pürgida majandushuvide realiseerimise suunas. Sellest tulenevalt on valitsus otsustanud eraldada välisteenistuse tugevdamiseks, julgeoleku tagamiseks ja majandushuvide kaitseks aastateks 2019-2022 14 miljonit eurot,» kirjutas Mikser teisipäeval ministeeriumi pressiteenistuse väljastatud tekstis.

«Me oleme läbi viinud eduka Euroopa Liidu eesistumise, omandanud eelneva 14 aasta jooksul palju teadmisi ja kogemusi. Nüüd on aeg neid oskuseid senisest aktiivsemalt kasutada. Selleks tugevdab valiministeerium järgneva nelja aasta jooksul oma esindusi Euroopa suuremates pealinnades,» kirjutas Mikser. «Ühe olulisema sammuna taasavame ka oma esinduse Budapestis, et arenda kahepoolseid suhteid hõimurahva ungarlastega ning tugevdada meie kohalolekut Balkanil. Lääne-Balkani poliitika saab olema järgnevate aastate EL-i üks kesksemaid teemasid ning tingib vajaduse olla piirkonnas esindatud ja tegutseda seal senisest veelgi aktiivsemalt,» selgitas minister.

«Eesti majandusarengu kindlustamisel, ekspordi kasvatamisel ning välisinvesteeringute Eestisse meelitamisel peame olema senisest ambitsioonikamad ja riigi eelarvestrateegia kaudu oleme saanud siin olulised lisavõimalused. Neist kõige olulisem on esinduse avamine Araabia Ühendemiraatides. Oleme selle asukoha valinud tulenevalt meie ettevõtete soovidest. Seeläbi saame osaleda rohkem ka piirkonna välis- ja julgeolekupoliitilistes protsessides ning pakkuda oma kodanikele tõhusamat kaitset ja toetust ning soodustada turismi arengut,» teatas Mikser.

«Eesti Vabariigi majandushuvide edendamiseks ja Eesti ettevõtete tegevuse toetamiseks kavatseme avada lähiaastatel esinduse USA läänerannikul. See võimaldab meil paremini teenindada ka Eesti kodanikke selle kiiresti arenevas piirkonnas. Lisaks soovib välisministeerium senisest rohkem panustada küber- ja digidiplomaatiasse selge eesmärgiga toetada Eesti ettevõtete tegevust ning panustada Eesti digitaalsete arenguabi ja rahvusvahelistesse koostöö projektidesse,» lisas välisminister.

Samuti jätkab Eesti tegevust ÜRO Julgeolekunõukogu mittealalise liikme kohale pääsemiseks, mille jaoks on valitsus juba varasemalt raha eraldanud.

«Traditsiooniliste välis- ja julgeolekupoliitiliste tegevuste kõrval on oluline meie kampaania saavutamaks Eesti valimine ÜRO Julgeolekunõukogu mittealaliseks liikmeks. Selle eesmärgi saavutamisel paraneb märkimisväärselt Eesti võime kaitsta meie huve ja väärtusi kõige olulisemas rahvusvahelises organisatsioonis. Riigi eelarvestrateegia näeb ette vahendid ÜRO Julgeolekunõukogu kampaania lõpule viimiseks. Samuti kaetakse mittealalise liikmelisusega seotud tegevuskulud juhul, kui peaksime osutuma valituks,» kirjutas Mikser.

Samuti tõuseb välisministeeriumi palgafond, lisas minister. «Välisministeeriumi kui tööandja konkurentsivõime parandamiseks ning töötajate paremaks motiveerimiseks suureneb juba tuleval aastal ka välisministeeriumi palgafond ning seda 1,4 miljoni euro võrra,» ütles Mikser.

«Kuna on selge, et Eesti julgeolekuhuvide kaitsmine ja Eesti majanduse konkurentsivõime tagamine nõuab pidevalt muutuvas globaalses keskkonnas üha rohkem pingutusi, siis jätkame tööd ka selle nimel, et meie välisteenistuse vajadused leiaksid ka tulevastes eelarvearuteludes piisavat tähelepanu ja saaksid adekvaatset lisarahastust,» ütles Mikser oma artikli.

«Kahe viimase aasta jooksul oleme andnud tugeva panuse Eesti julgeolekusse, edendanud Eesti majandushuve ning pühendunud meie kodanike kaitsele. Selle aja sisse jääb ka edukas Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise läbiviimine. Välisministrina tunnen heameelt, et riigi eelarvestrateegia läbirääkimistel õnnestus saavutada valitsuskabineti toetus jätkamaks koalitsioonilepinguga kokku lepitud Eesti Vabariigi välisteenistuse tugevdamise kavaga. Valitsuses kokku lepitud riigi eelarvestrateegia 2019-2022 annab diplomaatilisele tegevusele jõudu juurde,» leidis minister.

Välisministeeriumi 2018. aasta eelarve on 76,1 miljonit eurot, millest 11,9 miljonit moodustab Eesti antav arenguabi, 11,8 miljonit on investeeringud ja 6,2 miljonit liikmemaksud erinevates rahvusvahelistes organisatsioonides. 2019. aasta eelarve koos riigieelarve strateegias kinnitatuga saab olema 72,6 miljonit eurot. «See summa on väiksem, sest sellel aastal ei ole ette näha nii suures ulatuses investeeringuid,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja teisipäeval BNSile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles