Mihkel Kunnus: Jordan Peterson on maailma Valdur Mikita (11)

Mihkel Kunnus
, kriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Kunnus
Mihkel Kunnus Foto: Eiko Lainjärv

Kes veel pole kuulnud «hetkel kõige mõjukamast lääne intellektuaalist», Toronto Ülikooli psühholoogiaprofessorist ja kliinilisest psühholoogist Jordan Petersonist, see varsti kindlasti on, kirjutab Mihkel Kunnus.

  • Tundub, et Jordan Peterson on veidi nagu globaal-Mikita. Esiteks, mõlemad saavutasid suhteliselt ootamatult täiesti pretsedenditu, juba kultuse jooni võtva menukuse. Viimast hoolimata sellest, et nende kasutatud väljendusvahendid seda kuidagi ei ennustanud (humanitaaresseistika raamatumüügi edetabelite tipus?!). Teiseks, nad mõlemad räägivad meile ürglugudest, miljonite aastatega kujunenud mustrite väljendumisest kultuuris.

  • Peterson lükkab kategooriliselt tagasi sonimise, et Lääne tsivilisatsioon on üdini patriarhaalne, rõhumisele üles ehitatud ja tuleb seepärast lammutada.

  • Nii seisnebki päris suur osa Jordan Petersoni populaarsusest piltlikult öeldes selles, et ta ütleb noortele meestele, et kuigi te olete mehed, takkapihta heterod, kõige tipuks tihti ka valged, olete ka teie ikkagi inimesed ja võite leida nurgakese ühiskonnas ning ehk isegi kasulikud olla.

  • Minu jaoks on Jordan Peterson puhas positiivsus nagu Valdur Mikitagi. Nad mõlemad kanaliseerivad maksimaalse pehmuse ja konstruktiivsusega inimhinge neid süvahoovusi, mis võivad väga kergelt leida õige võikaid ja destruktiivseid väljendusvorme.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles