Video: ISISe poolt hävitatud Mosuli ajalooline mošee taastatakse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Al-Nuri mošee kuulus minarett.
Al-Nuri mošee kuulus minarett. Foto: Jerome Delay / AP/Scanpix

Araabia Ühendemiraadid toetavad 50 miljoni dollariga terrorirühmituse Islamiriik (ISIS) poolt õhku lastud ajaloolise Mosuli al-Nuri mošee taastamist.

Abu Bakr al-Baghdadi Mosulis.
Abu Bakr al-Baghdadi Mosulis. Foto: Reuters TV / Reuters/scanpix

ÜRO kultuuriagentuuri sõnul taastatakse viis aastat kestva projekti käigus al-Nuri mošee ja selle kuulus viltune minarett.

Al-Nuri mošee oli oluline ka selle hävitajate ehk ISISe jaoks. Just seal kuulutas rühmituse liider Abu Bakr al-Baghdadi 2014. aastal välja «kalifaadi». Terroristid hävitasid mošee kolm aastat hiljem, mil Iraagi valitsusväed linna vabastamas olid. Mošeest jäi alles vaid minareti alumine osa ning napilt püsti püsiv kuppel.

Trööstitus seisus al-Nuri mošee.
Trööstitus seisus al-Nuri mošee. Foto: ZAID AL-OBEIDI / AFP/Scanpix

Toona ütles Iraagi peaminister, et mošee hävitamise näol oli tegu ajaloolise kuriteoga, mis märkis ISISe ametlikku alistumist Mosulis. Üheksa kuud Mosulis kestnud lahingute järel oli linn varemetes. Hukkus tuhandeid tsiviilisikuid ning 900 000 inimest põgenes sõja eest.

Projekti esimesel aastal keskendutakse ala puhastamisele ja vajalike plaanide tegemisele. Järgneva nelja aasta jooksul taastatakse kuulus viltune minarett, palvesaal ja abihooned.

Projekti raames taastatakse mošee kõrval veel mitu Mosulis asunud ajaloolist paika. Samuti ehitatakse mälestusmärk ja muuseum. ÜAE kultuuriminister Noura al-Kaabi ütles Bagdadis peetud tseremoonial: «Viieaastane projekt pole ainult mošee, minareti ja infrastruktuuri taastamiseks, sellega antakse noortele iraaklastele ka lootust.»

Mošee 2014. aastal. Minareti tipus on näha ISISe lippu.
Mošee 2014. aastal. Minareti tipus on näha ISISe lippu. Foto: Youssef Boudlal / REUTERS/Scanpix

Al-Nuri mošee nimetati Nur al-Din Mahmoud Zangi järgi, kes ühendas moslemid pühaks sõjaks ristisõdijate vastu. Sama mees lasi mošee 1172. aastal ka ehitada.

Hoolimata mošee seosest moslemite jaoks ajalooliselt tuntud isikuga, oli eelmiseks aastaks pühakojast alles vaid minarett, mõned sambad ja palveorb, mis näitas seda, millisesse suunda jääb Meka.

Pole selge, kas minarett taastatakse kõverana. UNESCO 2012. aasta arvutuste kohaselt oli torn 2,5 meetrit kaldu. Siiani pole täpselt teada, miks minarett vajuma hakkas. Ekspertide sõnul olid tõenäolisteks põhjusteks tugev kirdetuul, päikesevalguse mõju või nõrk kipskrohv.

1980. aastatel toimunud Iraagi-Iraani sõja käigus heidetud pommid kahjustasid maa-aluseid torusid ning põhjustasid üleujutuse, mis kahjustas tõsiselt minareti vundamenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles