EELK kirikukogu toetas avaldust abielu määratlus põhiseadusesse lisada (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abielusõrmus.
Abielusõrmus. Foto: Peeter Langovits / Postimees / Scanpix

Eesti Evangeelne Luterlik Kirik võttis täna toimunud kirikukogul vastu avalduse, mille järgi toetab EELK Eesti põhiseaduse täiendamist nii, et abielu sõnastataks kui ainult ühe naise ja ühe mehe vaheline liit.

Kirikukogul hääletas avalduse poolt 39 osalenut, viis oli vastu ja neli jäid erapooletuks, teatas ERRi uudisteportaal. Otsuse seletuskirjas on välja toodud, et praegusel ajal on perekond rünnaku all: ühelt poolt ohustab seda vääritimõistetud vabaduse kuritarvitamine, teisalt soovitakse avalikult sõlmitud abielu defineerida ümber, nii et see tähistaks ka muid liite peale ühe mehe ja ühe naise vahelise ühenduse.

«See ei ole surveavaldus, see on pigem meelsus meie enese jaoks, et me teame, kus me oleme, et oleme endiselt samadel alustel, millel EELK on olnud ja see tänane hääletus annab kindluse tunde,» kommenteeris peapiiskop Urmas Viilma. Viilma ütles eelmisel nädalal ERRile, et tegemist on toetusavaldusega, kuid kirik ise riigikogule ettepanekut põhiseadust muuta ei tee.

Eesti Inimõiguste Keskuse (EIK) sõnul annab arvamusliidriks pürgiv luteri kirik vale signaali ühiskonna valupunktidest, sest keskendub tõsiste sotsiaalsete probleemide asemel vähemustelt võrdsete võimaluste võtmisele. «Kirik koos nii mõnegi hääleka poliitikuga on leidnud põletavaima probleemi mõnesaja inimese kooselu puudutavas kooseluseaduses – mitte puudega inimeste probleemides, mitte vaesuses elavates lastes, mitte võrdsete võimaluste loomises vähemustele,» ütles BNSile EIKi juht Kari Käsper, võttes kokku keskuse töötajate ja toetajate ühise seisukoha. «Vabandust, aga see on tegevus, mis annab väga vale signaali meie ühiskonna valupunktidest.»

«Jälgime hämmastuse ja kurbusega, kuidas kristlik kirik vähemuste arvel arvamusliidriks pürib,» märkis Käsper. «On kahju, kui kristlikku armastust jutlustav kirik pürib tegema poliitikat sama retoorikaga, milles kõlab nõukogudeaegne koolikius. Oleme puutunud oma töös kokku paljude samasooliste paaridega ja näinud, kui tihti nad peavad sellist väikest kiusu alla neelama ning lahendama probleeme oma suhetes riigiga. Austame nii kristlikku abielu kui samasooliste paaride õigusi, kristlaste hirmutamine kooseluseadusega on vastutustundetu.»

Eesti LGBT Ühing teatas pressiteates, et taunib EELK kirikukogu avaldust. «Kaasaegses ühiskonnas ei ole abielu tingimata kiriklik liit, kirikule ei kuulu traditsioonilise abielu monopol,» kommenteeris ühing. «Abielu on ka ilmalik institutsioon, mille eesmärk on reguleerida kahe inimese vahelist elukorraldust. Seega kannab kiriku sekkumine ilmalikku institutsiooni, muu hulgas püüdlus seadusi ümber korraldada, poliitilist iseloomu.»

Ühingu hinnangul ei sobi selline sekkumine kaasaegsesse Lääne ühiskonda, kus päevapoliitiliste küsimuste reguleerimine ei tohiks toimuda riigi põhiseaduse muutmise arvelt. «Lisaks on taunimisväärne EELK püüdlus välistada tulevikus sel moel diskussioon samast soost inimeste võimalikust abieluvõrdsus eri soost inimestega.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles