USA suurim relvalobist kogus vaatamata koolitulistamisele rekordilise summa annetusi

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poiss hoiab FN MK 48 kuulipildujat NRA igaastasel relvanäitusel, mis leiab aset Kentuckys, Louisvilles.
Poiss hoiab FN MK 48 kuulipildujat NRA igaastasel relvanäitusel, mis leiab aset Kentuckys, Louisvilles. Foto: Scott Olson / AFP

USA suurim ja mõjuvõimsaim tulirelvade lobist Riiklik Tulirelvade Assotsiatsioon (NRA) kogus märtsis viimase 15 aasta kõige suurema summa annetusi.

Veebruaris toimunud traagiline Parklandi koolitulistamine, mille käigus hukkus 17 inimest, paistab olevat koondanud lisaks NRA vastastele ka NRA toetajad, sest organisatsioon kogus märtsis 2,4 miljoni dollari eest annetusi, mis on suurim ühe kuu jooksul kogutud summa peale 2003. aasta juunit, kirjutab BBC.

Võrreldes eelmise aasta märtsiga kogus tulirelvade lobist möödunud kuul 1,5 miljoni dollari võrra rohkem annetusi. Enamus doonoritest annetasid suhteliselt väikseid summasid, mis jäid alla 200 dollari.

Tegu ei ole esimese korraga, kui traagiline massitulistamine on toonud NRA'le annetuste tulva. Pärast 2013. aastal toimunud Sandy Hooki koolitulistamist Conneticutis kogus organisatsioon jaanuariga 1,1 miljonit ja veebruariga 1,5 miljonit dollarit.

Suur osa NRA kogutud annetusrahast läheb organisatsioonile meelepäraste poliitikute kandidatuuride toetamiseks (kes on muidugi vabariiklased). Näiteks sai Florida senaator Marco Rubio NRA käest oma kampaaniaks üle kolme miljoni dollari.

USA relvade vastased organisatsioonid pole saavutanud annetuste kogumisel ligilähedalegi sellist edu. Mittetulunduslik relvade piiramist pooldav organisatsioon Everytown for Gun Safety kogus märtsiga ainult 13 580 dollarit.

Pärast Parklandi tulistamist alanud liikumine March for Our Lives kogus veebruariga küll 3,5 miljonit dollarit, mis on mõnevõrra erandlik, kuid enamus kogutud rahast läks hukkunute omaksetele, jättes vähe võimalusi poliitika mõjutamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles