Eesti hoiab pressivabaduses maailmas 12. kohta (2)

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pressivabaduse indeks maailma riikides.
Pressivabaduse indeks maailma riikides. Foto: RSF

Eesti on 180 riigi seas maailmas ajakirjandusvabaduselt 12. riik, selgub värskelt avaldatud organisatsiooni Piirideta Reporterid (Reporters Without Borders) meediavabaduse indeksist.

Suurima ajakirjandusvabadusega riik maailmas on Norra, kes hoidis seda kohta ka aasta tagasi. Maailma kõige väiksema pressivabadusega riik on 180. kohale asetatud Põhja-Korea.

Eesti koht aastaga edetabelis muutunud ei ole, küll aga oli mullu meie punktisumma veidi kõrgem.

Indeksi koostajad hindavad Eesti meedia olukorda üldiselt rahuldavaks. «Eesti meedia on vaba ja sõltumatu ning jätkuvalt kõrgel kohal maailma pressivabaduse indeksis,» seisab raportis.

Eesti meediaturul valitsevad kaks eraettevõtet: Eesti Meedia ja Ekspress Grupp ning avalik-õiguslik Eesti Rahvusringhääling. Ühe probleemina toob ühendus välja, et nendele maakonnalehtedele, mis ei kuulu Eesti Meedia kontserni alla, avaldavad majanduslikku survet kohalike omavalitsuste rahastatavad lehed.

Niinimetatud võltsuudiste leviku asemel on tähelepanu eelmisel aastal koondunud raporti autorite arvates häkkerite rünnakutele Eesti meediaorganisatsioonide IT-süsteemide pihta.

Esikümnes järgnevad Norrale Rootsi, Holland, Soome, Šveits, Jamaica, Belgia, Uus-Meremaa, Taani ja Costa Rica.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles