Mogherini: Iraani tuumalepe tuleb säilitada (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Federica Mogherini.
Federica Mogherini. Foto: AP/Scanpix

Euroopa Liidu välispoliitika juht Federica Mogherini ütles pärast USA presidendi Donald Trumpi ja Prantsuse riigipea Emmanuel Macroni üleskutset uue tuumaleppe sõlmimiseks Iraaniga, et kehtiv tuumalepe toimib ja see tuleb säilitada.

«Seda, mis juhtub tulevikus, näeme tulevikus, aga praegu on olemas üks lepe ja see toimib. See tuleb säilitada,» ütles Mogherini Brüsselis Süüria doonorkonverentsile saabudes.

Macron kutsus Washingtonis koos Trumpiga sõlmima uut Iraani tuumalepet, käsitledes olemasolevat lepet selle esimese sambana.

Tema sõnul tuleb katta Iraani tuumaleppes ette nähtud piirangud ja veel kolm elementi: Iraani ballistiliste rakettide programm, Iraani mõjuvõimu piiramine Lähis-Idas ning Iraani tuumaprogrammi piirangud pärast 2025. aastat, kui Iraan saab kehtiva leppe alusel taaskäivitada osa oma tuumaprogrammist.

Iraani president Hassan Rouhani seadis uue leppe nõudmise seaduspärasuse aga kahtluse alla. «Koos ühe Euroopa riigi liidriga ütlevad nad: «Me tahame otsustada seitsme osapoole vahel saavutatud kokkuleppe üle». Milleks? Mis õigusega?,» küsis Rouhani kõnes.

Trump peab lepet Ühendriikidele ebasoodsaks ja on ähvardanud sellest taganeda, kui selle muutmises 12. mai tähtajaks kokkuleppele ei jõuta.

Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif hoiatas  Trumpi, et kui Ühendriigid lahkuvad Teheraniga sõlmitud tuumaleppest, teeb seda ka islamivabariik.

Iraan ja kuus suurriiki - USA, Prantsusmaa, Suurbritannia, Venemaa, Hiina ja Saksamaa - sõlmisid 2015. aasta juulis tuumaleppe, millega Teheran nõustus piirama oma tuumaprogrammi vastutasuks riigile selle tuumategevuse eest kehtestatud sanktsioonide tühistamisele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles