Tallinna päeval joostakse ümber Toompea

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kesklinna valitsus

15. mail kell 18.45 stardivad Kiek in de Köki juurest võistkonnad kümnendat korda teatejooksule ümber Toompea.

Traditsioon märgib 1990. aasta 15. mail Toompeal aset leidnud murrangulisi sündmusi. Tollane valitsusjuht Edgar Savisaar tegi kell 18.45 raadiopöördumise: «Interrinde löögirühmad on tunginud Toompea lossi sisehoovi. Toimub riigipööre.» Üleskutset tulla Toompead kaitsma järgisid tuhanded inimesed. Meenutamaks eesti rahva võitlust oma iseseisvuse taastamise eest, algatas Eesti Kodukaitse Ajaloo Selts teatejooksu «Toompea 18.45», mida korraldatakse koos Kesklinna valitsusega.

«Teatejooks ümber Toompea on traditsioon, millega me meenutame Eesti ajaloo pöördelisi aegu ja anname ühtlasi au neile inimestele, kes otsustavatel hetkedel oma tõekspidamistele truuks jäädes astusid julgelt välja vabaduse eest,» ütles Kesklinna vanem Vladimir Svet. «Tänavu möödub 28 aastat sündmusest, mille meenutamiseks korraldatakse teatejooks samal päeval, kui me tähistame ka Tallinna päeva.»

Tänavu kümnendat korda toimuvale teatejooksule oodatakse neljaliikmelisi võistkondi, kes läbivad ümber Toompea kulgeval rajal neli etappi igaüks pikkusega 600–1000 meetrit. Start antakse 15. mail täpselt kell 18.45 Kiek in de Köki juures, kus on ka finiš.

Registreerimine jooksul osalemiseks on avatud 10. maini. Osavõtust on võimalik teatada ka e-postiga kodukaitse@gmail.com või rrmuuseum@rrmuuseum.ee, samuti Kesklinna valitsuse infolauas Nunne tn 18. Lisateavet saab telefonil 5074 999. Teatejooksu korraldamist toetavad lisaks Kesklinna valitsusele Rahvarinde muuseum, spordi- ja noorsooamet, munitsipaalpolitsei ja kultuuriamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles