Video ja galerii: ülikooli raamatukogu lõi uksed valla

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Et Tartu ülikool saaks olla väga hea ülikool, peab tal olema väga hea raamatukogu. Nii ütles Tartu ülikooli raamatukogu direktor Martin Hallik eile, kui osa raamatukogust pärast kaks aastat väldanud remonti uuesti lugejatele avati.

Raamatukogu teise korruse uhiuutes ruumides ootavad üliõpilasi arvutitöökohad, rühmatööboksid, lauad ja pehmed toolid ning privaatsed lugemissohvad.

Maagiline jõud

Tartu ülikooli sotsiaalteaduste raamatukogus töötav Maio Vaniko kinnitas, et lugejad on ülikooli raamatukokku pääsemist oodanud pikisilmi. «Meil on kohalkasutuskohad sageli täis ning rühmatöö tegemiseks kohti polegi,» ütles ta.

Sotsiaalteaduste valdkonna raamatukogu on avatud õhtul kella kuueni, ülikooli raamatukogu aga kella üheksani. «Sageli on näha, et nii mõnigi lugeja tahaks veel edasi jääda, et oma pooleli olev kirjatöö ära lõpetada,» nentis ta.

Vaniko rääkis, et kuigi ajutised lugemissaalid aitasid hädast välja, on hoopis teine asi minna raamatukokku ja jääda sinna terveks päevaks. Küsimuste korral aitab raamatukogu töötaja, tühja kõhu pärast ei pea majast välja minema, kuna raamatukogus on kohvik. «Usun, et üsna pea on vastavatud ruumides mitmeid lugejaid, kes naljatamisi ütlevad: ma elangi siin,» sõnas Vaniko.

Tartu ülikoolis kolmandal kursusel informaatikat õppiv Mari-Liis Pihlapuu ütles, et talle meeldivad renoveeritud raamatukogu rohelised toonid. «Ma arvan, et need on strateegiliselt valitud, sest see on rahustav värv ja tudengitel on siin selle võrra parem õppida,» märkis ta.

Pihlapuu lisas, et remondi ajal õppis ta kodus või loodus- ja täppisteaduste valdkonna raamatukogus, kuid kumbki neist ei asendanud ülikooli raamatukogu. «Siin on mingi maagiline jõud, mis kohe ajab õppima,» ütles ta.

Tartu tervishoiukõrgkoolis teisel kursusel õppiv Loviise Talvaru rääkis, et tema enne remonti Tartu ülikooli raamatukogus õppimas ei käinud, aga nüüd tuleb kindlasti. Talvarule meeldib raamatukogu avarus ja ruumiküllasus.

Poolik raamatukogu

Ülikooli soov oli avada raamatukogu lugemissaal kohe-kohe algavaks kevadiseks eksamisessiooniks, et tudengitel oleks koht, kus selleks valmistuda.

«Meil oli võimalus oodata sügiseni ja alles siis uksed avada, aga otsustasime tudengitele vastu tulla ja anda neile koha, kus õppida,» rääkis Tartu ülikooli teenindusosakonna juhataja Olga Einasto. Kuna kolmandal korrusel asuv hoidla on veel remondis, tuleb raamatud ka edaspidi ette tellida ning ise riiulist kirjandust valida lugejad enne sügist ei saa.

Kuid paljud praegu sisse pakitud raamatud jäävad ka siis üliõpilaste käeulatusest välja. Tartu ülikooli raamatukogul on ligi 3,7 miljonit trükist ning kõigile, mis on ilmunud peale 1945. aastat, tuleb enne riiulisse tagasi panekut külge kleepida uus kood. Praeguseks on uus kood vaid 1,1 miljonil trükisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles