Intervjuu Zandiga: Katrin Lusti, tema advokaadi ja TV3-e juhi käed on verised! (8)

Kertu Jukkum
, Meelelahutusportaalide juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kupeldamisskandaali kistud ärimees Zand lubab Elu24le antud videointervjuus Eesti telemaastikku korralikult raputada. Ta keeldub kompromissidest ja ootab, et telesaate «Kuuuurija» pärast kannatanud temaga ühendust võtaksid, et ka teiste eest kohtusse minna. «Kui me kaotame, siis kaotame, kui aga võidame, siis ootavad ees suured summad,» lubab mees.

Skandaal puhkes mullu oktoobris, kui TV3 avaldas uudisloo, milles spekuleeriti eksmiss Laura Kõrgemäe kahtlaste tegemiste üle. Videos astusid anonüümsetena üles tüdrukud, kes läbi Laura Kõrgemäe loodud Invidia agentuuri ilusate lubadustega Ameerikasse saadeti. Kohale jõudes olid tüdrukud olukorras, kus neid väidetavalt ahvatleti rikaste meestega luksuskaupade ja raha eest vahekorda astuma.

Ohvritena saates välja astunud neidude jutust tuli välja lisaks Kõrgemäele nimele ka Zand, kes tüdrukutele kalleid kingitusi tegi.

I. J. Zand avaldab Elu24-le antud värskes intervjuus, et juhtumiga, mis seotud Katrin Lusti esitatud valeväidetega saates «Kuuurija», on tehtud suuri edusamme. Lisaks Katrinile peab mees vastutavaks ka TV3-e juhti Priit Leitot ning Katrin Lusti advokaati Ants Nõmperit. Veel avaldab ta uskumatust, et Eesti võimud ei sekku tekkinud olukorda, või takista üldse telesaadetes ebatõeste väidete esitamist, mis inimestele suuri kahjusid tekitab. Mainekahjustust, ei ole tema arvates võimalik kompenseerida süüdimõistmise korral pakutava 10 000 euroga, see on väärt palju enamat.

Härra Zandile on teada, et Katrin Lusti kohta on Pressinõukogule tehtud 15 kaebust, millest viis on mõistetud õigeks. See olevat mehe arvates piisav tõestus, et naine on valetaja. Kogu intervjuu vältel kutsub mees üles endaga ühendust võtma kõigil, keda Katrin Lust oma saatega kahjustanud on, et üheskoos kohtuhagi esitada. Lisaks asjaosaliste tegutsemisviiside kriminaalseks pidamisele, ütleb mees: «Nende kätel on veri.» Arvates, et kui maapealsed seadused neid vastutusele ei võta, siis tehakse seda Jumala ees.

Katrin Lusti väite, et saates esitatud negatiivne valgus Zandile ei olnud tema idee, ega väljamõeldis, vaid selle taga olid intervjuu andnud modellid ja eelkõige Madli Vilsar, lükkab härra Zand kindlameelselt ümber. Viidates Madli Vilsari vastu esitatud kohtuasjas selgunule, kus neiu kõik oma saates esitatud väited tagasi võttis ning ühes vabandusega avaldas, et Zand on olnud talle vaid hea sõber, kes teda mitmel viisil, ka rahaliselt toetas. Madli kinnitas oma pöördumises avalikkusele, et I.J. Zand ei ole teda kunagi vägistanud, olnud vägivaldne või tegelenud väljapressimisega. Vilsari valeväidete taga olevat Katrin Lusti šantaaž.

Ajakirjanik olevat ähvardanud Madlit Ameerika Ühendriikide föderaalkuriteoga. Selliselt on kerge saada inimesi soovitut rääkima. Ähvardamine ja manipuleerimistaktika pidavatki olema põhjus, miks saates ütlusi andvad inimesed valetavad. Lust olevat orienteeritud vaid vaatamiste arvule, kuid teiste inimeste kannatuste läbi raha teenimist ei pea mees õigeks. «Ma ei hooli sellest, mis minuga tehti. Oskan enda eest väga hästi seista. Mulle lähevad korda teised kannatanud. Kohtusse minekuks on vaja raha ja ma olen valmis neid sellega aitama. Mul ei ole midagi karta ega kaotada, olen valmis näitama, kes on tugevam.»

Lisaks Katrin Lusti väidetavatele võimetele manipuleerimiseks ja «valge mustaks rääkimisele», on Zandi arvates süü ka tema advokaadil, kes oma erialal samuti väga osav, osates seaduseid kasulikus suunas väänata. Vastutav on ta ka Kuuuurija ülevaatamisel, teemade käsitlemise ja eetrisse laskmiseks heaks kiitmisel.

Advokaat Ants Nõmper, leiab, et kui härra Zand väidab, et Katrin Lust on kedagi šantažeerinud on see tema arvamus. «Mina tema arvamusi ei kommenteeri,» ütleb ta Elu24-le. Seoses sellega, et I.J. Zand on nimetanud Nõmperit, mitte juristiks vaid saate kaasosaliseks, ütleb Nõmper, et teeb kõigest oma tööd ja toob välja tsitaadi advokatuuriseadusest: «Klienti ja advokaati ei saa samastada.»

Väide, et TV3 on pakkunud Zandile kompromissi, vastab mehe sõnul tõele. «Oleme temaga kompromissiläbirääkimisi pidanud, aga need ei ole kuskile viinud. Nüüdseks on need lõppenud.» Kompromissi ei ole leitud, sest ühe poole soovid ja teise poole pakkumised ei ole olnud kokkulangevad. Zandi poolt esitatud soove, palub Nõmper küsida temalt ise. Ka TV3-e poolt pakutut ei ole võimalik avaldada, sest läbirääkimised olid Zandi nõudel konfidentsiaalsed.

Advokaadina leiab Nõmper, et kõnealuse «Kuuurija» saates oleks härra võinud Zand ka ise oma seisukohad avaldada. «Vastavalt tema kommentaare arvesse võttes, oleks saade kindlasti tulnud teistsugune.» Seda, milliseid väiteid kajastati või mitte, soovitab advokaat kõigil ise järgi vaadata ning järeldusele jõuda. 

Zand väidab, et Kuuurija poolt kahjustatud saanud firmade tegevjuhid on võtnud ühendust TV3-e omanikega Ameerika Ühendriikides, kes ei ole tekkinud olukorra üle sugugi rõõmsad. Samas väljendab mees valmisolekut asjade kulg enda kätte võtta kui TV3e omanikud selleks initsiatiivi üles ei näita. Lisaks soovib uurimisse kaasata ka kõigi teiste kannatanute ütlused, et üheskoos suur kohtuhagi esitada. «Mul on raha, et ka teiste eest kohtusse minna. Kui me kaotame, siis kaotame, kui aga võidame, siis ootavad ees suured summad.»

Mees väidab, et TV3 on pakkunud talle kompromissi, pakkudes võimalust avalikuks esinemiseks, kus ta saaks esitada oma seisukohti. Pakkumine võeti tagasi kohe kui Zand soovis avalikku vabandust. Mees arvab, et vastuhakk ja enda eest seismine tuli TV3-le üllatusena ja teda üritatakse igal võimalusel vaigistada. Priit Leito ei ole tehtud avalduse sõnastusega nõus, öeldes Elu24-le, et TV3 on alati olnud valmis andma härra Zandile võimaluse vastulauseks, aga hoopis mees ise pole seda soovinud või on selles osas kättesaamatuks jäänud. Pakkumine kehtib ka täna.

Priit Leito kinnitab, et oma senistest ütlustest ei taganeta ning toetatakse «Kuuuurija» eetris olnud väidete tõesust. Zandi meedias esitatud juttu või ähvardusi ei võeta üleliia tõsiselt, sest tegelikkus on veidi teistsugune: «Me oleme härra Zandiga kohtunud ning siis on jutud palju tagasihoidlikumad. Ta on rääkinud meile kohtuasjast USA-s, aga see on mõeldamatu, et üks Ameerika Ühendriikide kohus hakkaks tegelema Eestis või Euroopa Liidus toimunud probleemiga.»

TV3-e juht kinnitab, et nende tänane seisukoht on see, mis senini. Oma senistest väidetest ei taganeta. Kui mees soovib anda vastulause, siis see võimalus kehtib endiselt. Ka TV3 on huvitatud probleemi lahendamisest, ega soovi, et midagi jääks «ripakile». «Kui härra Zand soovib meie vastu kohtusse minna, siis ta võib seda teha, meie oleme valmis oma seniseid väiteid toetama.»

Härra Zand soovib tõde päevavalgele tuua, öeldes, et on nõus ka ise süüdimõistmise korral tagajärgedega tegelema. «Kui suudetakse tõestada, et ma valetasin, siis olen valmis minema trellide taha.» Kinnitades, et tal ei ole Katrin Lusti vastu mitte midagi isiklikku ja avaldab pigem kahjutunnet naise möödunud raske mineviku ja keeruliste aegade osas Ühendkuningriikides. Ajakirjanikuna peab mees teda aga kohutavaks: «Lust on ajakirjanikuna inimkaan, vereimeja.»

Rahuldava lahendusena näeb mees avalikku vabandust nii Katrin Lusti kui TV3-e poolt ning telesaate «Kuuurija» lõppu. Ironiseerivalt lisab mees:«Tean, et Katrin saab oma emaga hästi läbi. Loodan, et ta on oma tütre tegemiste üle uhke.»

Lisaks omab mees Lusti kohta informatsiooni erinevate järelmaksude, laenude ja liisingute kohta. «On teada, et ta võib töö kaotades sattuda võlakeerisesse.» Samas lisab ta, et teda ei huvita üldse ajakirjanik ise, vaid soovib oma sõnumit edastada emafirmale, kes märkaks kui ebaeetiliselt TV3s ajakirjandust tehakse.

I.J. tunnistab, et möödunud aeg on olnud tema jaoks väga raske, kuid õnneks on tal olnud palju lähedasi sõpru, kes teda on toetanud. Kahjuks on mitmed suhted ka purunenud, sest kardetakse temaga suhtlemist. Ei soovita saada osa Zandile loodud negatiivsest kuvandist. «Kui oleksin teadnud, et TV3 osteti ära 150 miljoni dollari eest, oleksin selle ise ära ostnud ja sulgenud.»

Uurimisele ja kogu juhtumile kogunud summat hindab mees sadadesse tuhandetesse dollaritesse, öeldes, et see on tema jaoks tegelikult väga väike summa ja tähtsaim on õiglus: «Kui vaadata juhtumit USA seaduse vaatenurgast, siis Lust ei ole enam reporter, vaid prokurör. Jääb mulje, nagu oleks Lust USA võimude käepikendus. Kui ta seda ei ole, siis on ta pätt. Ootan, et saaksin olla Katrin Lustiga silm silma vastu kohtus. Tahan näha kohtus tema nägu ja reaktsiooni. Inimesed peaksid aru saama, milline Katrin Lust tegelikult on, kui saatanlik ta on.»
 

Intervjuu lõpetab Zand oomenliku teatega, et järgneva 60 päeva jooksul on oodata edasiliikumist: «Midagi kindlasti juhtub järgneva 60 päeva jooksul. Annan neile võimaluse kevadet nautida aga suve alguses hakkab juhtuma. TV3, Lust ja teised selles kambas olgu valmis.»

Katrin Lust avaldas Elu24le järgmise teate: «Saan vaid öelda, et minu jaoks on Zandi käitumine rünnak ajakirjandusvabaduse vastu ja ma pakkusin talle korduvalt vastulauset oma saates, mida ta kasutada ei soovinud». 

I. J. Zand palub kõigil «Kuuuurija» ohvritel ühendust võtta temaga emaili teel: ijzand@bursinel.eu

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles