Pillesaar: seaduste maht Eestis on ammu ületanud mõistliku vajalikkuse piiri (5)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helmese juht Jaan Pillesaar
Helmese juht Jaan Pillesaar Foto: Mihkel Maripuu

IT-ettevõtja ja teenusmajanduskoja juhi Jaan Pillesaare sõnul on nad pidanud oma ettevõttes võtma mitu inimest tööle puhtalt selleks, et nad aitaks tagada, et ettevõte järgib kõiki seadustesse kirjutatud tingimusi. Liigses bürokraatias ei näe ta aga süüd ELi regulatsioonidel, kuigi seda tuuakse tihti põhjuseks.

«Nagu ajalugu näitab, siis Eesti ettevõtlus toimis oluliselt edukamalt üheksakümnendate alguses, kui kõiki neid lugematuid seadusi veel ei olnud. Täna näiteks on meil ettevõttes üsna mitme töökoha mahus tööd, mis on vajalik suuresti ainult teatud seaduste täitmise jälgimiseks,» kirjeldab IT-ettevõtte Helmes juht Jaan Pillesaar. 

Lugematud reeglid teevad sellega ettevõtete tegutsemise kulukamaks, alandavad majanduse paindlikkust ning nõuavad ka aina uusi ametnikke, selleks et kõikide nende lugematute seaduste täitmist tagada, leiab IT-ettevõtja. Tema sõnul ei ole siin mõtet süüdistada ka Euroopa Liitu, sest sellest tulenevaid nõudeid on Eesti seadusloomes vaid 25 protsenti. 

«Minu arvates on seaduste maht ammu ületanud mõistliku vajalikkuse piiri, kuna üsna kindlalt võib väita, et 95 protsenti Eesti inimesi ei ole 95 protsenti meie seadustest kunagi lugenud. Ja nüüd me siis eeldame, et nad oskavad neid täita? Millist kasu on meile seadustest, mida enamik inimesi isegi ei tea?» küsib teenusmajanduse koja juht.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles