Galerii: imelised kaadrid täiuslikult säilinud uppunud laevalt (1)

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ülemjärvest, USA ja Kanada piiril laiuvast Suurjärvistust, leiti peaaegu puutumatult säilinud üle saja aasta vanune laevavrakk. Luksusjahilt Gunildalt pärinevad kaunid kaadrid sajanditagusest hiilgusest.

Aurujõul sõitva Gunilda omanik oli jahi eluajal Standard Oili investor William Harkness. Gunilda valmistati 1897. aastal Šotimaal ning seda pidasid tollased rikkurid New Yorki jahtklubi üheks silmapaistvamaks aluseks, kirjutab sukelduja Becky Kagan Schott.

Schott ütles, et aluse külastamine oli nagu ränd kadunud aegade hiilgusesse. 1911. aastal karile sõitmise tagajärjel hukkunud Gunilda on peale struktuursete vigastuste ülimalt hästi säilinud ning Schotti kaadrid laevast manavad ette muistsed luksused. Gunilda lebab üle 80 meetri sügavusel järvepõhjas, kus on kaunis pime ja külm, kõigest 3 kraadi. Halb nähtavus tegi niigi kitsastes oludes sukeldumise kaunis keeruliseks aga Schotti sõnul oli see igat kaadrit väärt.

Nõnda sügaval sai Schotti juhitud tuukrite meeskond olla vaid 25 minutit enne kui sukeldujad aeglaselt pinnale pidid tõusma hakkama. Schott on sukeldumisega tegutsenud aastaid ning Gunilda juurde minemine nõudis täpselt välja mõõdetud gaaside segu tuukrite õhuballoonides.

«Gunildani sukeldumine polnud kergete killast, aga see laev on nagu ajas seisma jäänud veealune muuseum ning ma kindlasti kavatsen naasta,» ütles Schott.

Schotti sõnul olevat kuulus meremees Philippe Cousteau nimetanud Gunildat kõige paremini säilinud laevavrakiks mida viimane näinud oli.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles