USA presidendi sõnul võib ta minna Jeruusalemma saatkonna avamisele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump ja Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
USA president Donald Trump ja Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: RONEN ZVULUN / REUTERS

USA president Donald Trump ütles reedel, et kaalub järgmisel kuul reisimist Iisraeli ja osaleda uue Ühendriikide saatkonna avamisel Jeruusalemmas.

"Võib olla, et ma lähen. Ma olen selle üle väga uhke," ütles Trump Valges Majas ühisel pressikonverentsil Saksamaa kantsleri Angela Merkeliga.

Trump teatas 6. detsembril, et tunnustab Jeruusalemma Iisraeli pealinnana ja USA kolib oma Iisraeli-saatkonna Tel Avivist Jeruusalemma.

Seni on Ühendriikide eeskuju järginud vaid Kesk-Ameerika riik Guatemala. 

Rumeenia peaminister Viorica Dăncilă tõdes sel neljapäeval, et pooldab samuti riigi Iisraeli-saatkonna üleviimist Tel Avivist Jeruusalemma, kuid sellel ei ole kodumaal piisavat toetust. Rumeeniast saaks esimene Euroopa Liidu liikmesriik, kes on otsustanud selles küsimuses USA eeskuju järgida.

Detsembris võttis 128 riiki ÜRO Peaassambleel vastu resolutsiooni, millega mõisteti USA otsus hukka. Vastu hääletanud Ühendriikide ja Iisraeli seisukohta toetas vaid seitse riiki.

Iisrael vallutas Ida- Jeruusalemma 1967. aasta Kuuepäevases sõjas Jordaanialt ning annekteeris selle 1980. aastal sammuna, mida rahvusvaheline kogukond ei tunnusta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles